Linkovi

Ohrid: Dogovor Vučić - Kurti


Trilateralni sastanak u Ohridu
Trilateralni sastanak u Ohridu

Sastanak predsednijka Srbije Aleksandra Vučića, premijera Kosova Aljbina Kurtija i zvaničnika Evropske unije (EU) Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka u okviru nove runde dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine završen je Ohridu nakon gotovo 12 sati.

Šef diplomatije EU Borelj rekao je na pres konferenciji da su dogovoreni praktični koraci o tome kako će biti sproveden februarski sporazum iz Brisela o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

"Kao dio ovog aneksa, stranke su se u potpunosti obavezale da će ispoštovati sve članove sporazuma i implementirati sve svoje obaveze bez odlaganja i u dobroj volji", izjavio je Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost, navodeći da će EU insistirati od strana da ispune obaveze iz dogovora, te da će neispunjavanje obaveza imati posljedice.

Žozep Borelj - izjava posle sastanka na Ohridu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Prema njegovim riječima, Kosovo je pristalo da odmah pokrene pregovore, u okvoru dijaloga u posredovanju EU: "o uspostavljanju konkretnih aranžmana i garancija kako bi se obezbijedio odgovarajući nivo samouprave za srpsku zajednicu na Kosovu."

Borelj je takođe rekao da je inicijalno predložen ambiciozniji i detaljniji prijedlog aneksa sprovođenja sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, ali da se strane nisu uspjele da se dogovore o tom prijedlogu, dodajući da je Kosovu nedostajalo fleksibilnosti kada je riječ o suštini, dok je Srbija još ranije izrazila princip o nepotpisivanju sporazuma.

Novinarima se obratio i predsjednik Srbije Vučić, riječima da ništa nije potpisano, da su obje strane stavile do znanja šta su crvene linije, ali da su "napravili dobar pomak u konstruktivnoj atmosferi", uz napomenu da je uprkos brojnim neslaganjima razgovor bio "pristojan i konstruktivan".

"Nekakav dogovor smo postigli, ja sam zadovoljan zbog toga", rekao je Vučić, navodeći da je riječ o nekoliko tačaka koje će u budućnosti postati dio pregovaračkog okvira za obje strane, te da će u nedelju da objasni građanima Srbije konkretne detalje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se medijima po okončanju razgovora u Ohridu.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se medijima po okončanju razgovora u Ohridu.

Vučić je rekao da se, između ostalog, govorilo o nestalim osobama i o donatorskim konferencijama kao o stvarima koje će se rešavati u budućnosti, ali da je kao prioritetna obaveza stavljeno formiranje zajednice srpskih opština, kako je naveo - u skladu sa prethodno postignutim sporazumima u okviru dijaloga.

"Evropski savjet, EU će procjenjivati koliko je ko uradio iz implementacionog plana koji će sasvim sigurno morati da bude proširen, iako bi meni odgovaralo da ostane ovakav", rekao je Vučić.

Pres konferenciju je održao i kosovski premijer Kurti. Agencija Fonet prenijela je pisanje prištinske Kohe da je Kurti izjavio kako je Srbija "kao i 27. februara" izbjegla potpisivanje aneksa za primjenu sporazuma, ali je potvrdio da između strana postoji "javni dogovor".

Premijer Kosova Aljbin Kurti govori za medije posle okončanja sastanka u Ohridu.
Premijer Kosova Aljbin Kurti govori za medije posle okončanja sastanka u Ohridu.

Kurti je rekao da je bio spreman za potpis, ali da je umjesto toga postignuta saglasnost o aneksu koji će voditi ka implementaciji osnovnog sporazuma, te da je na EU da pronađe mehanizam kako bi status sporazuma bio pravno obavezujući.

"Osnovni dogovor je de fakto priznanje. Dakle, ovo je de fakto priznanje Kosova i Srbije", rekao je Kurti, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Premijer Kosova je takođe izjavio da će se kosovska strana rukovoditi najvišim standardima kako Srbi na Kosovu ne bi bili diskriminisani, dodajući da je Ahtisarijev prijedlog stvorio veliki prostor i mogućnosti da oni uživaju svoja prava i zadovolje svoje potrebe.

Prije trilateralnog sastanka, Borelj i izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Lajčak u subotu prijepodne su se najprije sastali sa predsjednikom Srbije Vučićem, čime je počela nova runda dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU. Potom su razgovarali i sa Kurtijem.

Trilateralni sastanak Vučića, Kurtija i zvaničnika EU
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:22 0:00

Sastanku je u svojstvu posmatrača prisustvovao i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, javio je Radio Slobodna Evropa. On je ranije izrazio očekivanje o pozitivnom ishodu razgovora u Ohridu i naveo da Vašington podržava svaku priliku koja zemlje regiona vodi ka miru i euroatlantskim integracijama.

Nakon što su razgovori okončani, Eskobar je čestitao stranama na postognutom dogovoru, dodajući da to otvara vrata za euroatlantske integracije za obje zemlje, kao da će SAD pomoći stranama u implementaciji.

XS
SM
MD
LG