Linkovi

Blinken: Pravi je trenutak da Hamas prihvati sporazum o prekidu vatre


Američki državni sekretar Antony Blinken sa američkim ambasadorom u Izraelu, 30. april 2024.
Američki državni sekretar Antony Blinken sa američkim ambasadorom u Izraelu, 30. april 2024.

Američki državni sekretar Antony Blinken pozvao je Hamas da prihvati prijedlog o prekidu vatre u sukobu sa Izraelom, navodeći da "nema više izgovora" i da je "sada trenutak da se reaguje".

"Fokus nam je na postizanju prekida vatre i povratku talaca kući. To je najhitnija stvar, a mislim i da je ostvariva zato što su Izraelci stavili snažan prijedlog na sto. Pokazali su da su spremni na kompromis, a sada je red na Hamas", rekao je Blinken reporterima na kraju posjete Jordanu.

On je također naglasio značaj dostavljanja više humanitarne pomoći Palestincima u Pojasu Gaze.

"To je dio našeg posla svakog dana. To je bio fokus svake od mojih poseta regionu", istakao je Blinken, dodajući da će razgovarati o tom pitanju kada održi sastanke u Izraelu u srijedu.

Šef američke diplomatije je ranije održao odvojene razgovore sa jordanskim kolegom Aymanom Safadijem i kraljem Abdullahom prije nego što se sastao sa Sigrid Ksag, visokom kooordinatorkom UN za humanitarna pitanja i rekonstrukciju Gaze.

Blinken se zahvalio kralju Abdullahu na liderstvu Jordana u omogućavanju dostavljanja humanitarne pomoći, uključujući zajedničko američko-jordansko bacanje pomoći iz vazduha, što je način na koji je do sada dostavljeno više od hiljadu tona humanitarne pomoći Palestincima u Gazi.

Kasnije u utorak, Blinken se sastao sa Palestincima iz Gaze u kancelariji za koordinaciju humanitarnih pitanja, prije susreta sa Ksag.

Rekao je koordinator Ujedinjenih nacija da željno čeka da čuje direktno njeno mišljenje, dodajući: „Cijeli tim obavlja izuzetan posao da bi osigurao da stanovnici Gaze dobiju pomoć i podršku koja im je potrebna."

Izrael je objavio rat Hamasu poslije napada 7. oktobra na Izrael u kome je ubijeno 1.200 ljudi i zarobljeno oko 250 talaca.

U izraelskoj kontraofanzivi u Gazi ubijeno je više od 34.000 ljudi, prema podacima Ministarstva zdravlja kojim upravlja Hamas. Izrael kaže da ta cifra obuhvata nekoliko hiljada boraca Hamasa.

XS
SM
MD
LG