Linkovi

Blinken: Izrael ne uspijeva da zaštiti civile


Izraelska mobilna artiljerijska jedinica ispaljuje granatu iz južnog Izraela prema pojasu Gaze, 10. decembra 2023. (AP Photo/Leo Correa)
Izraelska mobilna artiljerijska jedinica ispaljuje granatu iz južnog Izraela prema pojasu Gaze, 10. decembra 2023. (AP Photo/Leo Correa)

Sjedinjene Američke Države, najveća podrška Izraela u njegovom ratu protiv militanata Hamasa, rekle su u nedjelju da izraelska vojska ne uspijeva u svojoj najavljenoj namjeri da zaštiti što više palestinskih civila koji pokušavaju pobjeći od izraelskih napada u pojasu Gaze.

"Imperativ je da civili budu zaštićeni", rekao je državni sekretar Antony Blinken za CNN-ovu emisiju "State of the Union". Rekao je da Izrael nije uspio zaštititi palestinske civile dok nastavlja svoju ofanzivu protiv militanata u uskoj enklavi duž Sredozemnog mora.

Generalna skupština UN-a održat će u utorak hitan sastanak na kojem će glasati o nacrtu rezolucije kojom se zahtijeva hitan humanitarni prekid vatre u Gazi.

Riyad Mansour, palestinski ambasador pri UN-u, rekao je za Associated Press da je to slično rezoluciji Vijeća sigurnosti na koju su SAD stavile veto u petak.

Nakon intenzivne 24-časovne borbe, izraelski tenkovi su u nedjelju ušli u centar Khan Younisa, glavnog grada južnog pojasa Gaze.

Izraelska vojska je saopćila da je u posljednja 24 sata pogodila više od 250 ciljeva, uključujući neke na jugu u blizini Khan Younisa, ali i četvrti Shajaiya u gradu Gaza na sjeveru.

Također se navodi da su se desetine Hamasovih boraca predali, ohrabrujući ih da to učine, ali je palestinska militantna grupa to negirala, nazvavši tvrdnju "lažnom i neosnovanom".

Izrael je obećao da će iskorijeniti Hamas, nakon što su militanti napali južni Izrael u iznenadnom terorističkom napadu 7. oktobra i ubili oko 1.200 ljudi i zarobili oko 240 talaca. Hamas, koji vlada Gazom od 2007. godine, još uvijek drži oko 140 ljudi.

Ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas kaže da je skoro 18.000 ljudi, uglavnom žena i djece, ubijeno u izraelskoj zračnoj i kopnenoj ofanzivi u posljednjih sedam sedmica.

Izvršni odbor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) sastao se u nedjelju kako bi razgovarao o zdravstvenoj situaciji u Gazi.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus opisao je zdravstvenu situaciju u Gazi kao "katastrofalnu", dodajući da će je biti gotovo nemoguće poboljšati.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG