Linkovi

Reakcije na američki veto: Palestinci osuđuju, Izrael podržava


Slika snimljena iz Rafaha prikazuje dim koji se nadvija nad Khan Yunisom u južnom pojasu Gaze tokom izraelskog napada 10. decembra 2023. godine, usred nastavaka borbi između Izraela i palestinskog pokreta Hamas.
Slika snimljena iz Rafaha prikazuje dim koji se nadvija nad Khan Yunisom u južnom pojasu Gaze tokom izraelskog napada 10. decembra 2023. godine, usred nastavaka borbi između Izraela i palestinskog pokreta Hamas.

Sjedinjene Države bi takođe trebale biti odgovorne za izraelske napade na Gazu, rekao je palestinski premijer, Mohammad Shtayyeh.

Shtayyeh je u nedjelju govorio na konferenciji Doha Foruma u Kataru kada je osudio SAD.

Njegovi komentari dolaze dan nakon što je predsjednik Palestinske uprave Mahmoud Abbas rekao da je američki veto na nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojom se traži humanitarni prekid vatre u Gazi učinio "saučesnikom" u, kako je rekao, ratnim zločinima protiv Palestinaca.

SAD je stavio veto na rezoluciju UN-a uprkos tome što su prijedlog podržale gotovo sve članice Vijeća sigurnosti.

Desetine drugih zemalja takođe su izrazile podršku hitnom prekidu sukoba, ostavljajući Washington diplomatski izolovanim na međunarodnoj sceni.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbio je u nedjelju međunarodne pozive da se okonča rat u Gazi, opisujući ih kao nedosljedne podržavanju ratnog cilja - eliminacije Hamasa.

Netanyahu je na zasjedanju njegovog ratnog kabineta rekao kako je liderima Francuske, Njemačke i drugih zemalja kazao: "Ne možete s jedne strane podržati eliminaciju Hamasa, a s druge strane na nas vršiti pritisak da okončamo rat, što bi spriječilo eliminaciju Hamasa".

Izraelski lider u subotu je istakao kako cijeni američki veto u Vijeću sigurnosti UN-a, blokirajući zahtjev za prekid vatre u ratu protiv Hamasa u Gazi.

Rekao je da će Izrael nastaviti rat "kako bi eliminisao Hamas i postigao druge ciljeve rata koje smo postavili".

 • 16x9 Image

  RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

  Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

 • 16x9 Image

  ASSOCIATED PRESS (AP)

  Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

 • 16x9 Image

  REUTERS

  Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG