Linkovi

NATO neće slati vojsku u Ukrajinu u slučaju da Rusija napadne


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

NATO ne planira da pošalje vojsku u Ukrajinu, koja nije članica Alijanse, u slučaju da Rusija krene u invaziju na tu zemlju, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Ne planiramo da šaljemo NATO vojnike u Ukrajinu, fokusirani smo na pružanje podrške", rekao je Stoltenberg u odgovoru na pitanje BBC-a.

"Jedno je kada ste članica NATO-a, a drugo kada ste snažan i visoko cijenjen partner poput Ukrajine. U to nema sumnje", kaže prvi čovek Alijanse.

NATO je ojačao snage u državama na svojoj istočnoj granici, u slučaju invazije Rusije na Ukrajinu.

I predsjednik SAD Joe Biden je rekao da Amerika neće slati svoje vojnike u Ukrajinu, ali da je njih 8.500 u pripravnosti.

Velika Britanija je saopštila da razmatra slanje velikog broja vojnika u okviru NATO-a, kao odgovor na rusko raspoređivnje vojske.

Premijer Boris Johnson razmatra da Britanija udvostruči broj vojnika u nordijskim i baltičkim zemljama, kao i da pošalje odbrambeno oružje u Estoniju.

"To bi poslalo jasnu poruku Kremlju da se neće tolerisati njihova destabilizujuća aktivnost, i da ćemo uvijek biti uz saveznike u NATO-u i suprotstaviti se neprijateljskim aktima Rusije", navedeno je u Johnsonovom saopštenju.

Johnson bi trebao da posjeti taj region sljedeće nedjelje, a najavljeno je i da će telefonom razgovarati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Britanski ministri odbrane i spoljnih poslova putuju u Moskvu gdje će se sastati sa svojim kolegama.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG