Linkovi

Lukašeno kaže da su stigle isporuke ruskog nuklearnog oružja, region zabrinut


Bjeloruski predsednik Aleksandar Lukašenko i ruski Vladimir Putin u julu 2023. (Alexander Demianchuk, Sputnik, Kremlin pool photo via AP)
Bjeloruski predsednik Aleksandar Lukašenko i ruski Vladimir Putin u julu 2023. (Alexander Demianchuk, Sputnik, Kremlin pool photo via AP)

Predsjednik Bjelorusije je u ponedjeljak rekao da je Rusija završila isporuku taktičkog nuklearnog oružja njegovoj zemlji, što je izazvalo veliku zabrinutost u susjednoj Poljskoj i ostalim zemljama u regionu.

Predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je na sastanku u Sankt Peterburgu da su isporuke završene u oktobru, ali nije iznio detalje o tome koliko je oružja poslato niti gdje je raspoređeno.

Taktičko nuklearno oružje, namijenjeno za upotrebu na bojnom polju, ima kratak domet i malu snagu u poređenju sa mnogo jačim nuklearnim bojevim glavama u raketama dugog dometa. Rusija je rekla da će zadržati kontrolu nad oružjem koje šalje u Bjelorusiju.

Lukašenko je rekao da bi držanje ruskog nuklearnog oružja u njegovoj zemlji trebalo da odvrati agresiju Poljske, članice NATO-a.

Poljska pruža susednoj Ukrajini vojnu, humanitarnu i političku podršku u borbi protiv ruske invazije i uvela je međunarodne sankcije Rusiji i Bjelorusiji.

Ruske koje su bazirane u Bjelorusiji napale su Ukrajinu sa sjevera u prvim danima rata, ali se ne zna da li su bjeloruske snage učestvovale.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG