Linkovi

Istraživanje: Više od 2.400 ukrajinske djece odvedeno u Bjelorusiju


Evakuacija djece i odraslih iz Hersona. (Foto: Roman PILIPEY / AFP)
Evakuacija djece i odraslih iz Hersona. (Foto: Roman PILIPEY / AFP)

Više od 2.400 djece, uzrasta od 6 do 17 godina, odvedeno je u 13 objekata širom Bjelorusije od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, pokazalo je istraživanje američkog Univerziteta Yale, objavljeno u četvrtak.

Ukrajinski državni tužilac rekao je u maju da istražuje navodnu ulogu Bjelorusije u prisilnom prebacivanju više od 19.000 identifikovane djece sa teritorija pod ruskom okupacijom od izbijanja sukoba, koja su između ostalog odvedena u Rusiju.

Neki eksperti i organizacije procjenjuju da je ukupnu broj mnogo veći. Istraživanje Laboratorije za humanitarno istraživanje u Školi za javno zdravlje na Yaleu, koju finansira State Department, je najsveobuhvatnije do sada kada je riječ o navodnoj ulozi Bjelorusije u ruskom programu preseljenja ukrajinske djece, prenosi agencija Reuters koja je imala uvid u rezultate istraživanja.

Rusija je prethodno saopštila da nudi humanitarnu pomoć onima koji dobrovoljno žele da napuste Ukrajinu i odbacuje optužbe o ratnim zločinima.

Press služba ruske komesarke za prava djece, koja nadgleda prebacivanje djece iz okupiranih djelova Ukrajine, i bjelorusko ministarstvo inostranih poslova nisu odgovorili na zahtjev Reutersa za komentar istraživanja.

Prema izvještaju na 39 strana, djeca su prebacivana iz najmanje 17 gradova u ukrajiinskim oblastima Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje. Istraživači na Yaleu navode da je riječ o praksi koja i dalje traje.

Yale je utvrdio da je više od 2.000 djece prebačeno u dječji centar Dubrava u regionu Minska u Bjelorusiji od septembra 2022. godine do maja ove, dok su 392 djeteta odvedena u 12 drugih objekata.

"Bjelorusija pomaže ruske sistematske napore da identifikuje, preuzme, transportuje i prevaspita ukrajinsku djecu. Ruska federalna vlada i bjeloruski režim rade zajedno da koordinišu i finansiraju prebacivanje djece iz djelova Ukrajine pod ruskom okupacijom kroz Rusiju do Bjelorusije", navodi se u istraživanju.

Transporte do Bjelorusije kroz Rusiju su "na kraju koordinisali" ruski predsjednik Vladimir Putin i lider Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, ističe se u dokumentu.

Međunarodni krivični sud u Hagu u martu je izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika koji je uz komesarku Mariju Lvovu-Belovu optužen za ratni zločin ilegalne deportacije stotina djece iz Ukrajine.

Prebacivanje djece mlađe od 18 godina preko granice, bez pristanka roditelja ili staratelja, je zabranjeno međunarodnim humanitarnim pravom.

Ukrajinski tužioci za ratne zločine saopštili su da istražuju deportacije kao potencijalni genocid.

U Konvenciji o genocidu - koju je generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila poslije Holokausta - navodi se pet određenih djela koja bi mogla da predstavljaju zločin, ako imaju genocidnu namjeru, uključujući prisilni deportaciju djece iz njihovih grupa.

Djeca, koja su prebačena u Bjelorusiju, bila su podvrgnuta vojnoj obuci i prevaspitanju, a Lukašenko je odobrio da se državne organizacije koriste za transport djece iz Ukrajine u Bjelorusiju i za finansiranje tog poduhvata, navodi se u izvještaju američkog univerziteta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG