Linkovi

Bjeloruska policija pretresa kuće novinara i aktivista za ljudska prava


Head of the Belarusian Association of Journalists (BAJ) Andrei Bastunets (R) and Belarusian policemen leave the BAJ office after a raid in Minsk, Belarus, Feb. 16, 2021.
Head of the Belarusian Association of Journalists (BAJ) Andrei Bastunets (R) and Belarusian policemen leave the BAJ office after a raid in Minsk, Belarus, Feb. 16, 2021.

Bjeloruske snage sigurnosti pretraživale su u utorak domove novinara i aktivista za ljudska prava u nekoliko gradova diljem zemlje, pojačavajući suzbijanje masovnih prosvjeda protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Policija je pretražila domove 25 članova neovisnog Bjeloruskog udruženja novinara (BAJ) i organizacije za zaštitu ljudskih prava Viasna-96, priopćila je Viasna-96.

Vlasti su u svom priopćenju pretraživanja povezale s istragom, kako su rekli, financiranja prosvjeda "organizacijama koje se postavljaju kao branitelji ljudskih prava".

Više od 33.000 ljudi privedeno je u nasilnim akcijama nakon izbora u kolovozu prošle godine za koje su Lukašenkovi protivnici rekli da su bezobrazno namješteni da bi predsjedniku dodijelili šesti mandat od 1994. godine.Lukašenko poriče izborne prijevare.

Slamanje protesta je prouzročilo nove zapadne sankcije, ali Lukašenko je odbio dati ostavku, računajući na diplomatsku i financijsku potporu tradicionalne saveznice Rusije, koja Bjelorusiju vidi kao zaštitnu državu protiv Europske unije i NATO-a.

"Oni traže 'kriminalce' među onima koji pomažu političkim zatvorenicima i piše o borbi Bjelorusa za slobodu", prognana oporbena ličnost Sviatlana Tsikhanouskaya.

"Oni traže 'kriminalce' u domovima roditelja. Ali u potrazi za zločincima, trebali bi potražiti urede policije, GUBOPiK (ravnateljstvo ministarstva unutarnjih poslova) i sve one koji su odgovorni za represiju.

Racije su uslijedile istog dana kada je u tijeku suđenje dvojici novinara poljskog televizijskog kanala Belsat u Minsku, kojima prijeti do tri godine zatvora zbog javljanja uživo s prosvjeda.

Lukašenko je prošlog tjedna održao dvodnevnu "Narodnu skupštinu" na kojoj se raspravljalo o političkim reformama, što su njegovi protivnici odbacili kao lažnu vježbu da bi ga zadržali na vlasti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG