Linkovi

Bivši guverner Južne Karoline - novi Trumpov republikanski rival


Republikanac Mark Sanford govori na OZY festivalu u Central parku u New Yorku 21. jula 2018.
Republikanac Mark Sanford govori na OZY festivalu u Central parku u New Yorku 21. jula 2018.

Mark Sanford, bivši guverner i kongresmen iz Južne Karoline uključio se u republikansku trku za predsjedničku nominaciju kao rival predsjednika Donalda Trumpa. 

Želim da vam kažem da ulazim u trku. Biće to početak dugog puta", izjavio je Sanford u intervjuu za Fox News.

Na pitanje zbog čega želi da se takmiči protiv aktuelnog predsjednika koji je popularan unutar Republikanske stranke, Sanford, koji je priznao da ima minimalne šanse za nominaciju i rekao da ne očekuje da će postati predsjednik, odgovorio je: "Mislim da moramo da razgovaramo o tome šta znači biti republikanac. Mislim da smo mi, kao Republikanska partija, izgubili kompas."

Sanford se tako pridružio Joeu Walshu, bivšem kongresmenu iz Illinoisa koji je uživao podršku konzervativnih republikanaca i Billu Weldu, bivšem republikanskom guverneru Massachusettsa, kao konkurencija Trumpu na primarnim izborima.

Predsjednik Republikanske partije Južne Karoline ocijenio je da Sanfordov "projekat privlačenja pažnje nema nikakvu svrhu".

Sanford je tweetovao da poštuje "gledište mnogih republikanskih prijatelja koji su me savjetovali da se ne kandidujem, ali jednostavno mislim da nas konkurencija čini jačim."

59-godišnji Sanford je odavno glasni kritičar predsjednika Trumpa, i često je dovodio u pitanje njegovu motivaciju i kvalifikacije tokom primarnih republikanskih izbora 2016., a kada je Trump dobio kandidaturu opisao je to kao "gorku pilulu".

Na kraju je rekao da će podržati Trumpa na opštim izborima iako je naglasio da "mu je teško da prihvati njegov lični stil i tendenciju da stalno unižava druge".

Kada se Sanford ponovo kandidovao za mjesto kongresmena iz Južne Karoline 2018., predsjednik se zainteresovao za trku i u posljednji čas podržao Sanfordovu republikansku rivalku Katie Arrington, iako je malo vjerovatno da je to uticalo na rezultat.

Trump je tweetovao da mu "Sanford nije bio od pomoći u kampanji" i da bi mu "bilo bolje u Argentini", čime je aludirao na kongresmenovu vanbračnu aferu iz 2009., kada se ustanovilo da je otputovao u Južnu Ameriku na susret sa svojom ljubavnicom a njegovi saradnici su rekli novinarima "pješači na Apalačima."

Mark Sanford razgovara sa novinarima prije republikanske predsjedničke debate u organizaciji mreže CBS, 13. februara 2016.
Mark Sanford razgovara sa novinarima prije republikanske predsjedničke debate u organizaciji mreže CBS, 13. februara 2016.

Na pitanje da li bi taj incident iz prošlosti mogao da bude smetnja njegovoj kampanji, Sanford je rekao da je poslije toga stekao "novi nivo empatije." "Duboko se izvinjavam zbog svega", rekao je i dodao da su mu glasači iz njegove države kasnije politički oprostili i poslali ga u Kongres.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG