Linkovi

Bivši generalni sekretari NATO-a žele da sjedište u Briselu nosi ime senatora McCaina


Tri bivša generalna sekretara NATO-a, podržala su u autorskom tekstu u novini The Times prijedlog da novo sjedište Alijanse dobije ime po preminulom američkom senatoru Johnu McCainu.

Anders Fog Rasmusen, George Robertson i Javier Solana naveli su da bi to bio odgovarajući način da se oda počast McCainu zbog njegove posvećenosti NATO-u.

Britanski konzervativni poslanik Tom Tugendhat prvi je iznio prijedlog, za koji je portparol NATO-a rekao da će biti "pažljivo razmotren", prenio je BBC.

McCain, koji je preminuo u subotu u 82. godini, tokom svoje karijere je snažno podržavao NATO, zbog čega je, između ostalog, bio u sukobu s predsjednikom SAD Donaldom Trumpom.

McCain je u junu poslije samita Alijanse kritikovao Trumpa zbog odnosa prema NATO-u.

"Amerikanci i njihov Kongres i dalje veruju u transatlantsko savezništvo i NATO i očigledno naši saveznici i dalje vjeruju u nas", rekao je senator McCain, koji je bio predsjednik senatskog odbora za oružane službe.

Rasmussen, Robertson i Solana naveli su da je McCain bio svjetionik za sve koji vjeruju da je "transatlantsko jedinstvo jedini način za obezbjeđivanje mira".

"Malo stvari simbolizuje to savezništvo i trajne koristi od američkog globalnog liderstva toliko slikovito kao život i rad Johna McCaina", naveli su bivši čelnici NATO-a.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG