Linkovi

SAD: Umro Senator John McCain


FILE - Sen. John McCain, R-Ariz., speaks to reporters on Capitol Hill in Washington.
FILE - Sen. John McCain, R-Ariz., speaks to reporters on Capitol Hill in Washington.

Američki senator John McCain umro je 25. augusta, u 81.oj godini života, nakon borbe s teškim, neizlječivim tumorom na mozgu. Amerika je ostala bez jednog od svojih najpoštenijih, najdražih članova americkog zakonodavnog tijela, bez ponosnog patriote, veterana vijetnamskog rata, požrtvovanog i hrabrog iznad svega.

Njegova kćerka Meghan McCain, je u ime porodice objavila saopćenje u kojem je izmedju ostaloga kazala kako je sa svojim bolesnim ocem ostala do njegovog zadnjeg trenutka, i da je " ...sada , kada ga vise nema, na meni da ostatak života provedem nastojeći da opravdam sve ono što je uložio u mene, čemu me naučio, kako me odgojio, i da budem primjer... Voljeću te zauvijek, moj voljeni oče..."

Senator McCain s kcerkom Meghan
Senator McCain s kcerkom Meghan

Ubrzo nakon toga oglasio se predsjednik Donald Trump , sa izrazima najdublje sućuti porodici.

"Moji najdublji izrazi sućuti, i duboko poštovanje, šaljem obitelji senatora McCaina. U našim ste srcima, i u našim molitvama."

Senator McCain je preživjeli borac u VIjetnamskom ratu, koji je bio ratni zarobljenik. Iako je zahvaljujuci uglednoj porodici, bilo omogućeno da mu se obezbijedi razmjena, i da bude pušten na slobodu, mladi McCain je to tada odbio, ne želeci takvu privilegiju u odnosu na svoje drugove u vojsci.

Poznat je i po predsjedničkoj nominaciji 2008. godine. Kao vojnik, kao senator, i kao predsjednički kandidat, senator McCain je oduvijek bio i ostao do kraja života uvjereni i uporni borac i branitelj posebnosti, demokracije i slobode Sjedinjenih Država.

John McCain u Vietnamu
John McCain u Vietnamu

​“Mi smo blagosloveni. Živimo u zemlji slobodnih, u zemlji gdje je otvorena svaka mogucnost. ", kazao je senator McCain prošloga oktobra, nekoliko mjeseci nakon sto je dobio dijagnozu neizlječivog tumora na mozgu. To je bio govor koji je dao tada prilikom primanja Medalje Slobode u Nacionalnom Ustavnom Centru . “ MI smo blagosloveni, i zauzvart i u znak zahvalnosti, blagoslovili smo mnoge druge ljude u svijetu, " kazao je tada McCain.

No, u istom tom govoru, naglasio je i probleme koje je prepoznao u eri predsjednika Donalda Trumpa.

“Odbijati da izvršimo obaveze medjunarodnog lidera, i nasu lidersku, slobodarsku dužnost, dužnost da ostanemo posljednje i najjače svjetlo nade za druge, i to zbog nekakvog istrošenog nacionalizma kojeg su dovukli oni koji bi radije da traže žrtvenu jagnjad nego da rijesavaju probleme kako treba - to je za mene nepatriotski, to je za mene poput prihvatanja svake druge dogme prošlosti, pregažene i umorne, koju su Amerikanci odavno ostavili na djubristu histoije", bio je tada oštar i otvoren senator McCain.

Senator McCain je potekao iz vrlo ugledne, vojne obitelji, sin američkog admirala. BIo je mladi avijaticar kada je 67. njegova letjelica oborena iznad Sjevernog VIjetnama, gdje je bio zarobljen i mučen 5 godina, što je ostavilo i brojne posljedice na njegovo zdravlje. No, nikada nije krivio vijetnamski narod za to, uvijek naglasavajuci da krivicu i odgovornost u tom, kao i u svakom drugom ratu, snose pojedinci koji čine zločine.

Kao političar, uvijek je bio izuzetno dostojanstven, i tijekom predsjedničke kampanje 2008. mnogo puta stao u obranu tadasnjeg političkog protivnika, predsjednika Baracka Obame.

Nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, McCain se usprotivio mjerama torture koje su provodjene nad nekim zarobljenicima nakon ulaska Amerikanaca u Afghanistan, a potom u Iraq.

Senatora McCaina su cijenili i poštovali članovi obje američke stranke, bio je omiljen i medju svojim republikancima, ali i medju demokratama, svog svoga dostojanstva, poštenja, zbog nedostatka političke prljavštine, zbog hrabrosti, i humanosti...​

Mnogi će ga stoga žaliti, a on, iako teško bolestan, ostao je optimista do zadnjeg daha.

"Najsretniji sam čovjek na svijetu - ja sam se borio za američke vrijednosti, i spasio sam americku vrlinu', kazao je nedavno pred sami kraj teške bolesti.

XS
SM
MD
LG