Linkovi

Bijes i tuga u porodicama vojnika ubijenih u Kabulu


"Dragi vojniče, hvala za herojstvo", piše u poruci na zidu vojne baze Pendlton u Kaliforniji
"Dragi vojniče, hvala za herojstvo", piše u poruci na zidu vojne baze Pendlton u Kaliforniji

Stiv Niki je u četvrtak non stop gledao televiziju u nadi da je njegov sin, američki vojnik Karim Niki, preživio teroristički napad na aerodromu u Kabulu. Ali, trojica marinaca su došla na njegova vrata sa najgorim mogućim vijestima.

Dvadesetogodišnji marinac, koji je dan prije toga porodici poslao snimak kako dijeli slatkiše afganistanskoj djeci, jedan je od 13 američkih vojnika koji su stradali u terorističkom napadu.

"Rođen je kada je rat u Afganistanu počeo, poginuo je kada je završen", kaže otac ubijenog vojnika Stiv Niki, koji živi u Norku u Kaliforniji.

Pentagon nije zvanično saopštio imena poginulih vojnika u Kabulu, ali su detalji iz njihovih života počeli da isplivavaju u javnost u petak, kada su obaviještene njihove porodice.

Odgovornost za bombaški napad na aerodromu u Kabulu preuzela je Islamska država, a izveden je tokom masovne evakuacije stranih državljana i Afganistanaca zbog talibanskog preuzimanja vlasti.

Stiv Niki očekuje da tijelo njegovog sina u narednim danima stigne u vazduhoplovnu bazu u Delaveru.

Kaže da je bijesan.

"Razočaran sam načinom na koji je predsjednik upravljao ovim, još više kako je to činila vojska. Trebalo je da komandanti prepoznaju ovu prijetnju i da se njome pozabave", kaže Niki.

Među stradalima je i Rajli Mekolum iz Vajominga, koji je trebalo da postane otac za tri nedelje.

"Cijelog života je želio da bude marinac, i dok je bio u pelenama nosio je pušku i kaubojske čizme", napisala je na Facebooku njegova sestra Rojs, i dodala da je Rajli htio da bude nastavnik istorije kada napusti vojsku.

Redži Stoun, čiji je sin Eli služio vojsku sa Rajlijem, opisao ga je kao "pametnog, jakog i hrabrog" i da je tješio njegovog sina kada je trebalo.

"Uvijek smo znali da mu Rajli čuva leđa, a naš sin čuva Rajlijeva. Bio je branitelj. Volio je svoju zemlju i želio da ostavi traga", kaže Stoun.

Od Maksa Sovijaka, ljekara iz Ohaja koji je služio sa marincima, oprostila se njegova sestra Merilin.

"Moj lijepi, pametni, svojeglavi, iritantni, šarmantni mlađi brat je poginuo kako bi spasio druge živote", napisala je Merilin na Instagramu.

Među ubijenima je i 22-godišnji Hanter Lopez, sin policajca iz okruga Riversajd u Kaliforniji, objavio je šerif tog okruga Čed Bjanko na Facebooku. Napisao je da je Lopez planirao da ide stopama svojih roditelja i postane policajac kada dođe kući.

"Tužan sam i slomljen zbog porodice Lopez koja oplakuje gubitak svog američkog heroja", poručio je Bjanko.

U eksploziji je stradao i Tejlor Huver iz Jute, čija je tetka na Facebooku to potvrdila i napisala da je bio "dobar i hrabar".

"Svijet je na velikom gubitku. Naša srca su slomljena. Šok, nevjerica, horor, tuga, ogorčenost, bijes i žalost", napsisala je Britni Džons Barnet.

Otac pokojnog 20-godišnjaka Džareda Šmica iz Mizurija govorio je na lokalnoj radio stanici o pogibiji i vojnoj službi svog sina.

"Nije želio samo da odradi svoje četiri godine i ode. Htio je da bude u situaciji gdje zaista može nešto da promijeni", kazao je Mark Šmic.

Dodao je da je njegov sin bio u Jordanu i da je raspoređen u Afganistan dvije nedjelje prije terorističkog napada.

Posljednja objava Džareda Šmica na Facebooku bila je fotografija iz arheološkog nalazišta Petra u Jordanu. Na komentar prijatelja da se "nada da je bezbijedan", odgovorio je "uvek, prijatelju".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG