Linkovi

Trump: Sudan prihvata mirovni sporazum i normalizovanje odnosa sa Izraelom


Donald Trump, u prisustvu državnog sekretara Pompea, savjetnika Jareda Kushnera i zvaničnika Savjeta za nacionalnu bezbjednost Roberta O'Briana, tokom razgovora sa liderima Sudana i Izraela (Foto: REUTERS/Carlos Barria)
Donald Trump, u prisustvu državnog sekretara Pompea, savjetnika Jareda Kushnera i zvaničnika Savjeta za nacionalnu bezbjednost Roberta O'Briana, tokom razgovora sa liderima Sudana i Izraela (Foto: REUTERS/Carlos Barria)

Američki predsjednik Donald Trump objavio je da se Sudan saglasio o postizanju mirovnog sporazuma sa Izraelom.

Trump, koji je na društvenoj mreži Twitter objavio primjerak zajedničke izjave Sjedinjenih Država, Sudana i Izraela, ukazao je i da su dvije zemlje postigle dogovor o normalizaciji odnosa.

"Velika pobjeda za Sjedinjene Države i mir u svijetu. Sudan se saglasio na mirovni sporazum normalizovanje odnosa sa Izraelom. Uz Ujedinjene Arapske Emirate i Bahrein - riječ je o trećoj arapskoj državi koja je to učinila u posljednjih nekoliko nedjelja. Biće ih još", napisao je američki predsjednik na Twitteru.

Prije toga Trump, čiji je protivkandidat na predsjedničkim izborima 3. novembra Joe Biden, razgovarao je telefonom sa liderima Izraela i Sudana pošto su dvije države najavile da planiraju normalizaciju odnosa.

Trump je rekao da očekuje da će se Palestinci i drugi narodi, u predstojećim mjesecima, saglasiti o uspostavljanju čvršćih veza u predstojećim mjesecima.

Brian Hook, specijalni izaslanik Sjedinjenih Država za Iran, rekao je da se arapsko-izraelski sukob približava kraju.

Tokom telefonskog razgovora pred medijskim izvještačima iz Bijele kuće izraelski premijer Benjamin Netanyahu ​pozdravio je inicijativu koju je označio značajnim širenjem kruga mira.

Inače, sredinom septembra 2020. Bahrein, Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali su sporazum o normalizaciji odnosa u Bijeloj Kući. Dokument pod nazivom Sporazum Abraham potpisali su izraelski premijer Benjamin Netanyahu, ministar spoljnih poslova Emirata Abdulah bin Zajed i šef diplomatije Bahreina Abdulatif bin Rašid Alzajani - uz posredstvo Trumpa.

Američki predsjednik tada je podvukao da, kako se izrazio, historijsko potpisivanje dokazuje da se narodi Bliskog istoka oslobađaju propalih pristupa koji su obilježili prošlost.

"Potrebno je da narodi tog regiona iza sebe ostave razlike, ujedine se protiv zajedničkog neprijatelja i sarađuju kako bi se ostvarile bezbjednost i napredak", rekao je Trump.

Potpisivanju sporazuma prethodio je dogovor Izraea i Ujedinjenih Arapskih Emirata o normalizaciji diplomatskih odnosa dvije države Bliskog istoka.

Tom dogovoru posredovao je predsjednik Trump.

"Postignut je istorijski iskorak! Naša dva velika prijatelja postigla su istorijski mirovni sporazum - Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati", napisao je američki predsjednik na društvenoj mreži Twitter u avgustu - kada je dogovor postignut.

Na osnovu sporazuma Izrael se saglasio da suspenduje planirano aneksiranje dijelova teritorije Zapadne obale. Takođe, ojačava se suprotstavljenost Iranu - koji Emirati, Izrael i Sjedinjene Države smatraju glavnom prijetnjom na Bliskom istoku.

Inače, početkom septembra 2020. u Bijeloj kući organizovan je i susret najviših zvaničnika Srbije i Kosova, predsjednika Aleksandra Vučića i premijera Avdulaha Hotija.

Tada je potpisan sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa dvije strane koje posljednju deceniju pregovaraju o sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa.

Predsjednik Trump, koji se sastao sa Vučićem i Hotijem u Bijeloj kući, rekao da su se Srbija i Kosovo dogovorili o normalizaciji ekonomskih veza - ocijenivši to ogromnim napretkom više od decenije nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije.

Kosovo, koje je 2008. godine proglasilo nezavisnost, Srbija smatra svojom teritorijom. Nezavisnost Kosova priznalo je oko stotinu država članica Ujedinjenih nacija - uključujući i Sjedinjene Države. Nezavisnost Kosova ne priznaju Rusija i Kina, kao i pet članica Evropske unije: Slovačka, Kipar, Grčka, Rumunija i Španija.

Odnosi Srbije i Kosova su narušeni poslije rata koji vodili u periodu od 1998. do 1999. Sukob je kulminirao intervencijom NATO-a u tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji i okončan je posle povlačenja njenih vojno-policijskih snaga sa teritorije Kosova, u junu 1999.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG