Linkovi

Donald Trump: Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati postigli mirovni sporazum


Predsjednik Donald Tramp, u društvu savjetnika Jareda Kushnera i ambasadora u Izraelu Davida Friedmana, u Bijeloj kući najavljuje dogovor Izraela I Ujedinjenih Arapskih Emirata (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)
Predsjednik Donald Tramp, u društvu savjetnika Jareda Kushnera i ambasadora u Izraelu Davida Friedmana, u Bijeloj kući najavljuje dogovor Izraela I Ujedinjenih Arapskih Emirata (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati postigli su sporazum koji bi trebalo da dovede do potpune normalizacije diplomatskih odnosa dvije države Bliskog istoka.

Postizanju sporazuma posredovao je predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump koji je informacije o tome objavio na društvenoj mreži Twitter.

Prema odredbama postignutog sporazuma Izrael bi trebalo da se saglasli sa obustavljanjem suvereniteta na područjima Zapadne obale čija se aneksacija razmatrala, rekao je viši zvaničnik Bijele kuće agenciji Reuters.

Uz Trumpa - glavni američki posrednici u dogovoru bili su njegov savjetnik i zet Jared Kushner, specijalni izaslanik za Bliski istok Avi Berkowitz i američki ambasador u Izraelu David Friedman.

Tako su Ujedinjeni Arapski Emirati postali prva zalivska i tek treća arapska država koja je uspostavila diplomatske odnose sa Izraelom.

U zajedničkoj izjavi Sjedinjenih Država, UAE-a i Izraela navedeno je da će se delegacije sastati u predstojećim nedjeljama kako bi potpisale sporazume o direktnim letovima, bezbjednosti, telekokomunikacijama, energetici, turizmu i drugim oblastima i zdravstvenoj zaštiti. Dvije države sarađivaće i u suzbijanju pandemije koronavirusa.

"Direktno povezivanje dva najdinamičnija društva Bliskog Istoka i njihovih razvijenih ekonomija doprinijeće transformisanju tog područja podsticanjem ekonomskog rasta i povezivanjem ljudi”, navedeno je u zajedničkoj izjavi predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, izraelskog premijera Benjamina Netanyahu​a i lidera Emirata Mohammed Bin Zayeda.

Egipat i Jordan dvije su arapske države koje su do sada uspostavile diplomatske veze sa Izraelom. Egipat je sa Izraelom postigao mirovni sporazim 1979. godine, a Jordan 1994. Mauritanija je državu Izrael priznala 1999. godine, ali je odnose sa tom zemljom okončala 2009. zbog događaja u pojasu Gaze.

Ujedinjeni Arapski Emriati su arapska država saveznica SAD-a. Ujedinjene nacije su je u svoje članstvo primile 1971. Poput drugih arapskih nacija nisu priznavale Izrael zbog dijela teritorije koju drži pod svojom kontrolom – na koju Palestina tvrdi da polaže prava.

XS
SM
MD
LG