Linkovi

Bijela kuća dijeli Trumpovu zabrinutost zbog glasanja poštom


Arhiva - Osoba ubacuje poštu u sanduče u Omahi, Nebraska, 18. avgusta 2020.
Arhiva - Osoba ubacuje poštu u sanduče u Omahi, Nebraska, 18. avgusta 2020.

Bijela kuća pokušava da zaštiti novembarske predsjedničke izbore od spoljašnjih uticaja nakon otkrića da ruski "zloćudni... akteri" ponavljaju učestala upozorenja Donalda Trumpa o potencijalnoj izbornoj prevari.

"Radimo sve što možemo da zaštitimo svetinju naših izbora", rekao je novinarima u petak savjetnik za nacionalnu bezbjednosti Robert O'Brien, dodajući da Bijela kuća i predsjednik preduzimaju "aktivnosti bez presedana" kako bi zaštitili novembarsko glasanje.

"Jasno smo stavili do znanja Kinezima, Rusima, Irancima i drugima koji nisu javno otkriveni da će se svako ko bude nastojao da pokuša, da svako ko bude pokušao da se miješa u američke izbore, suočiti sa izvanrednim posljedicama", kazao je on.

Uvjeravanja su uslijedila nakon objavljivanja procurjelog biltena Sekretarijata za unutrašnju bezbjednost u kome se kaže da Rusija podstiče strah da će pojačano glasanje poštom dovesti do spornih rezultata izbora.

"Od barem marta 2020, akteri ruskog zloćudnog miješanja pojačavaju navode o pitanjima integriteta izbora u novim procesima glasanja i programima glasanja putem pošte", kaže se u biltenu koji je prvi objavio ABC News.

"Rusija će vjerovatno nastaviti da pojačava kritiku glasanja poštom i prebacivanje glasačkog procesa usred pandemije COVID-19, da bi podrila povjerenje javnosti u izborni proces", navodi se u biltenu.

Trump već mjesecima iznosi zabrinutost zbog glasanja putem pošte.

U junu je tweetovao da bi glasanje putem pošte rezultiralo "najnamještenijim izborima u istoriji naše zemlje".

A prošle nedelje, stvorio je kontroverzu pozivajući svoje pristalice da glasaju dva puta, putem pošte i lično, kako bi testirali izborni sistem i uvjerili se da se njihovi glasovi računaju. Namjerno glasati dva puta je ilegalno.

Najviši zvaničnici Bijele kuće u petak su branili predsjednikove komentare o glasanju putem pošte, ocjenjujući ih kao opravdane.

"Očigledno postoji ogromna zabrinutost po pitanju glasanja poštom", rekao je O'Brien, sugerišući da će glasački listići pohranjeni u stambenim zgradama širom zemlje.

Pretraga vijesti uz pomoć Googleovog pretraživača vijesti, koju je sproveo Glas Amerike, pronašla je izvještaje o samo jednom incidentu u kom su neki dostavljači pošte u New Jerseyju ostavili biračke listiće u hodnicima ispred stanova, umjesto da su ih ubacili u lične poštanske sandučiće.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost rekao je da ta zabrinutost ne treba da bude pomiješana sa drugim prijetnjama po predstojeće izbore.

"Ta zabrinutost je vrlo različita od biti zabrinut zbog inostranih protivnika koji pokušavaju da utiču na naše izbore", rekao je O'Brien, ponavljajući da glavna prijetnja nije od Rusije.

Robert O'Brien
Robert O'Brien

"Obavještajna zajednica je jasna - prvo imate Kinu, koja ima najmasovniji program za politički uticaj Sjedinjene Države", rekao je.

O'Brien je takođe, čini se, iznio sumnje po pitanju obavještajnih podataka koji navode da protivnici SAD biraju strane.

"Neki od njih preferiraju Bidena", rekao je on, govoreći i demokratskom izazivaču, bivšem potpredsjedniku Joe Bidenu. "Neki ljudi kažu da neki od njih preferiraju predsjednika".

"Moje shvatanje je da nije važno šta te zemlje žele i da bilo koja zemlja koja pokušava da se miješa u slobodne i fer izbore u Sjedinjenim Državama mora da bude zaustavljena", rekao je O'Brien.

Informacije podijeljene u javnosti prošlog mjeseca ukazale su da visoki zvaničnici u obavještajnoj zajednici SAD vjeruju da zemlje poput Rusije i Kine imaju jasne preferencije, a da je Rusija posebno aktivna.

"Procjenjujemo da Rusija koristi niz mjera da prvenstveno ocrni bivšeg potpredsjednika Bajdena i ono što vidi kao antiruski establišment", rekao je direktor Nacionalnog kontraobavještajnog i bezbjednosnog centra William Evanina u izjavi od 7. avgusta.

"Neki akteri povezani sa Kremljom žele da pomognu kadidaturi predsednika Trampa na društvenim mrežama i na ruskoj televiziji", dodao je on.

Evanina je takođe rekao da bi i Kina i Iran voljeli da vide da Biden pobjedi.

Peking vidi Trumpa kao "nepredvidivog", rekao je Evanina, dodajući da kineski zvaničnici razumjeli da bi operacije uticaja koje su pustili u pogon "mogle da utiču na predsjedničku trku".

Trump, koji je bio bijesan zbog navoda da mu je Moskva pomogla da pobijedi 2016. godine, više puta je odbijao navode da bi Rusija voljela da ga vidi da pobijedi.

"Preduzeli smo snažnije akcije protiv Rusije od bilo koje zemlje u svijetu", rekao je novinarima kasno u petak tokom nacionalnog brifinga u Bijeloj kući, takođe navodeći da su prednje iz Rusije bile preuveličane.

"Zanimljivo je da svi uvijek pominju Rusiju", rekao je Trump novinarima. "Ne smeta mi da pominjete Rusiju, ali misli da je vjerovatno Kina, u ovoj tački, ono o čemu bi nacija trebalo da govori, mnogo više nego Rusija".

Zvaničnici SAD obećavali su da će uprkos raširene zabrinutosti, naredni predsjednički izbori biti "najbezbjedniji izbori u modernoj istoriji", mada su upozorili da bi za razliku od ranijih izbora, konačni rezultat mogao da bude odložen zbog očekivanog velikog broja glasova poslatih poštom.

Obavještajne službe SAD i bezbjednosne snage takođe su saopštile da ne postoje obavještajni podaci koji bi sugerisali da bilo koja zemlja, ili bilo ko u SAD, aktivno pokušava da koristi glasanje poštom kako bi namjestio predsjedničke izbore.

XS
SM
MD
LG