Linkovi

Trump poručio biračima putem pošte: "Pratite svoj glas"


President Donald Trump talks with reporters at Andrews Air Force Base after attending a campaign rally in Latrobe, Pa., Thursday, Sept. 3, 2020, at Andrews Air Force Base, Md. (AP Photo/Evan Vucci)
President Donald Trump talks with reporters at Andrews Air Force Base after attending a campaign rally in Latrobe, Pa., Thursday, Sept. 3, 2020, at Andrews Air Force Base, Md. (AP Photo/Evan Vucci)

Predsjednik Donald Trump unio je još zabune u čini se najteže američke predsjedničke izbore u moderno doba sugerirajući - a zatim dijelom i odstupajući od - zakonski sumnjive šeme u kojoj bi njegove pristalice pokušale glasati dva puta kako bi testirale zaštitne mjere glasanja.

"Pustite ih neka to pošalju i neka glasaju", rekao je Trump u srijedu u intervjuu za WECT-TV u Wilmingtonu u Sjevernoj Karolini. "A ako je sistem onoliko dobar koliko kažu da jeste, onda očito neće moći glasati" lično.

U četvrtak je u Latrobeu u Pensilvaniji, Trump naizgled izmijenio svoje prijedloge kada je rekao da bi njegovi sljedbenici trebali glasati drugi put samo ako njihov prvi glas nije prebrojan.

"Popunite svoj glasački listić ... i pošaljite ga", rekao je Trump grupi pozvanih pristalica u hangaru aerodroma Latrobe. „I onda ga morate pratiti. Ako na dan izbora ili prijevremenog glasanja, to ne bude uračunato u tablice ili prebrojano, idete na glasanje."

Predsjednik je dodao, "Morate biti sigurni da su vaši glasovi prebrojani."

FILE - A person drops applications for mail-in-ballots into a mailbox in Omaha, Neb., Aug. 18, 2020.
FILE - A person drops applications for mail-in-ballots into a mailbox in Omaha, Neb., Aug. 18, 2020.

Državni izborni službenici pripremaju se za rekordan broj poslanih glasačkih listića na izborima 3. novembra zbog pandemije koronavirusa. Predsjednik je više puta tvrdio, bez dokaza, da će opozicioni demokrati "ubrati" desetine miliona poslanih glasačkih listića kako bi pokušali izvesti "najveću prevaru u istoriji politike".

U srijedu u Sjevernoj Karolini, Trump je prvo podsticao svoje pristalice da glasaju dva puta kako bi osigurali da im se prebroje glasovi, komentari su unijeli konfuziju i uzrokovali da Facebook njegove tvrdnje označi kao obmanjujuće, a da Twitter izbaci upozorenja na nekoliko njegovih tweetova u četvrtak.

"Ovaj videozapis krši naša pravila koja zabranjuju prevare birača i mi ćemo ga ukloniti ukoliko se ne dijeli radi ispravljanja zapisa", poručio je Facebook svojim o snimljenim komentarima u Sjevernoj Karolini.

U tweetovima ranije u četvrtak, predsjednik je ponovio poruku.

"Na dan izbora ili prijevremenog glasanja, idite na svoje biračko mjesto da vidite da li je vaš poslani glas uključen u tabele (prebrojan). Ako jeste, nećete moći glasati i sistem putem pošte je funkcionisao ispravno. Ako nije uračunat, GLASAJTE (što je pravo građanina da uradi)", rekao je Trump na svom ličnom (@realDonaldTrump) Twitter nalogu.

Twitter je smatrao da su Trumppvi tweetovi kršenje njihovih pravila o građanskom integritetu i izborima.

"Zakoni u vezi s poništavanjem poslanih glasačkih listića kada pojedinci odluče da lično glasaju su složeni i značajno se razlikuju u zavisnosti od države. Cilj nam je spriječiti ljude da dijele savjete o glasanju dva puta, što bi moglo biti nezakonito", poručio je Twitter.

"Predsjednik ne odobrava nezakonito glasanje", ponovila je nekoliko puta službenica a za medije Bijele kuće, Kayleigh McEnany na brifingu u četvrtak u odgovoru na pitanje hoće li priznati da je u Sjedinjenim Državama nezakonito glasati dva puta na istim izborima.

Ona je optužila medije da su izvukli iz konteksta Trumpove komentare.

"Predsjednik želi dodjeljivanje prava glasa, a ne oduzimanje tog prava", dodala je McEnanyad.

"Ilegalno je u svih 50 država i prema saveznom zakonu glasati dva puta", rekla je Ellen Weintraub, povjerenica i bivša predsjedavajuća Savezne izborne komisije.

Weintraub, ispred Demokratske stranke, takođe je na Twitteru izjavila da "još uvijek nema osnova za teoriju zavjere" da će glasanje putem pošte dovesti do namještenih izbora, kao što je Trump više puta isticao.

Izborni odbor Sjeverne Karoline takođe je brzo odgovorio u izjavi objavljenoj na Twitteru.

"Ilegalno je glasati dva puta na izborima", rekla je izvršna direktorica odbora Karen Brinson Bell. "U Sjevernoj Karolini postoje brojna mjesta za provjeru koja sprečavaju ljude da dvostruko glasaju."

Izjava Bellove objašnjava da izborne biračke knjige na svakoj stranici prijevremenog glasanja sadrže informacije o tome ko je već glasao. Na dan izbora, birači koji su glasali u odsustvu uklanjaju se iz biračkih knjiga, koje se ažuriraju prije nego što aktuelno lično glasanje započne.

"Budući da su glasački listići u odsustvu i prijevremeni glasački listići dostupni, ako netko pokuša zaobići sistem, njihovi glasački listići mogu biti preuzeti i ne uračunati, tako da to neće uticati na ishod izbora", dodala je Bellova.

Službenice Michigana, državna tužiteljica Dana Nessel i državna sekretarica Jocelyn Benson, obje ispred demokrata, u četvrtak su podsjetile glasače u toj državi da je "namjerno glasanje dva puta nezakonito i da će biti procesuirano."

Kandidat Demokratske stranke, Joe Biden, koji je u trci sa Trumpom na novembarskim izborima, optužuje sadašnjeg predsjednika da "pokušava delegitimizirati" proces.

"Način da se ovo prevaziđe je glasanje. Glasajte, glasajte, glasajte", rekao je bivši potpredsjednik u intervjuu u srijedu za WSB-TV u Atlanti. "I nema ni trunke dokaza, ni trunke dokaza da je glasanje putem pošte prevara."

XS
SM
MD
LG