Linkovi

Facebook ograničava političke oglase uoči izbora


FILE - The logo for social media giant Facebook appears on screens at the Nasdaq MarketSite, in New York's Times Square, March 29, 2018.
FILE - The logo for social media giant Facebook appears on screens at the Nasdaq MarketSite, in New York's Times Square, March 29, 2018.

Facebook je saopštio u četvrtak da neće prihvatati nove političke oglase nedelju uoči izbora u Sjedinjenim Državama 3. novembra, što je još jedan u nizu poteza te kompanije da smanji rizik od širenja dezinformacija i miješanja u izbore.

Najveća društvena mreža u svijetu dozvoliće kampanjama i drugima da objavljuju političke oglase koji su već u sistemu i da promijene koliko novca žele da troše ili publiku kojoj su reklame namijenjene, ali će blokirati izmjenu sadržaja ili dizajna oglasa.

Kompanija je najavila i da će napraviti posebnu oznaku za objave kandidata ili kampanja koji proglase pobjedu prije objavljivanja zvaničnih rezultata izbora.

Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg rekao je u četvrtak u intervjuu televiziji CBS da će se nova politika "definitivno odnositi na predsjednika kada stupi na snagu, i da će važiti za sve podjednako".

U objavi na Facebooku, u kojoj je najavio promjene, Zuckerberg je naveo da je zabrinut zbog jedinstvenih izazova s kojima se birači ove godine suočavaju zbog pandemije koronavirusa, koja je dovela do povećanog glasanja poštom.

"Takođe brinem da bi zbog dubokih podjela u našoj zemlji i potencijalnog objavljivanja rezultata izbora poslije više dana ili čak nedjelja, mogao da bude povećan rizik od građanskih nemira širom zemlje", poručio je Zuckerberg.

On je prethodno pravdao svoju odluku da na Facebooku dozvoli političku raspravu bez ograničenja, između ostalog i preko oglasa, koji su izuzeti iz programa za provjeru činjenica sa spoljnim partnerima, među kojima je i Reuters.

Portparol Facebooka rekao je za Reuters da novi politički oglasi mogu da se postavljaju poslije izbora.

Twitter je prošle godine zabranio političke oglase, dok je Google ograničio način na koji oni koji kreiraju predizborne reklame mogu da ih namijenjuju odeđenim biračima.

Facebook je bio meta oštrih kritika, uključujući i zaposlenih u toj kompaniji, zato što ranije ovog ljeta nije osporavao nekoliko zapaljivih objava predsjednika Trumpa, među kojima je i jedna u kojoj se iznesene obmanjujuće tvrdnje o glasanju poštom.

Kompanija je u četvrtak stavila novu oznaku na Trumpovu objavu, u kojoj se navodi da "glasanje poštom ima dugu istoriju pouzdanosti u SAD i da isto predviđa za ovu godinu".

Eksperti takođe upozoravaju na lažne tvrdnje i teorije zavjere u sve vjerovatnijem scenariju odloženog objavljivanja izbornih rezultata.

Vanita Gupta, predsjednica Liderske konferencije za građanska i ljudska prava, tvitovala je da je potez Facebooka "značajno poboljšanje do koga je došlo poslije velikog pritiska zajednice za građanska prava.

"Sve zavisi od primjene. I dalje ćemo biti na oprezu", tvitovala je Gupta.

Trumpova kampanja osudila je nove mjere Facebooka.

"Kada milioni birača budu donosili odluku, predsjednika će da ućutka mafija iz Silicijumske doline", saopštila je portparolka Samanta Zeger.

Međutim, predsjednik liberalne organizacije za praćenje medija "Media Matters for America", Anđelo Karuzone poručio je:

"Nema sumnje da i dalje možete da širite dezinformacije putem političkih oglasa na Facebooku, samo to ne možete da radite novim oglasima samo nedjelju dana prije izbora".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG