Linkovi

Bijela kuća razmatra novi paket finansijske pomoći


Bela kuća
Bela kuća

Bijela kuća počela je neformalne razgovore sa republikancima i demokratama u Kongresu o narednim koracima o zakonima o olakšicama posljedica borbe protiv koronavirusa, potvrdili su zvaničnici, ali i dodali da nov priliv federalnog novca stiže uz određene uslove.

Sekretar za finansije Stiven Mnučin rekao je za Fox news da je pričao sa članovima obje stranke da vidi za koje stavke budžeta najviše brinu. Dodao je da Bijela kuća ne žuri sa novim paketom pomoći.

"Sačekaćemo narednih par nedjelja".

Od početka marta, Kongres je usvojio pomoć od skoro 3 hiljade milijardi dolara za borbu protiv koronavirusa, uključujući davanje novca poreskih obveznika pojedincima i kompanijama da prevaziđu ekonomski pad, u kome je 14.7 odsto ljudi ostalo bez posla u aprilu.

"Samo želimo da budemo sigurni prije nego što krenemo da trošimo još par hiljada milijardi novca poreskih obveznika, da to radimo pažljivo. Nećemo da trošimo pare da damo saveznim državama koje imaju lošu upravu".

Predsjednik SAD Donald Trump je ranije naveo da neće odvajati sredstva za borbu protiv koronavirusa saveznim državama koje ograničavaju saradnju sa federalnim snagama za imigraciju. Njegovi savjetnici u Bijeloj kući rekli su da ne razmatraju novi program pomoći u maju.

Demokrate, koje imaju većinu u Predstavničkom domu, žele da se što prije glasa ove nedjelje o novom paketu pomoći za lokalne i državne vlasti, Poštu, ali i za testiranje.

XS
SM
MD
LG