Linkovi

Bijela kuća novim pravilom nastoji smanjiti broj zahtjeva za azil


FILE - Members of Mexico's National Guard patrol the border between Mexico and the U.S. as part of an ongoing operation to prevent migrants from crossing illegally into the United States, in Ciudad Juarez, Mexico, June 26, 2019.
FILE - Members of Mexico's National Guard patrol the border between Mexico and the U.S. as part of an ongoing operation to prevent migrants from crossing illegally into the United States, in Ciudad Juarez, Mexico, June 26, 2019.

Administracija Donalda Trumpa napravila je korak naprijed kako bi blokirala većinu migranata koji prelaze južnu američku granicu nakon što su prošli kroz Meksiko tražeći azil.

Novo pravilo koje redefinira prihvatljivost azila - koje će stupiti na snagu u utorak - je posljednji pokušaj da se zaustavi dotok nedokumentovanih migranata u zemlju, i dolazi u trenutku frustracije Bijele kuće zbog neuspjeha Kongresa da promijeni zakon o azilu.

"Sjedinjene Države su velikodušna zemlja, ali su pod velikim pritiskom vezanim za hapšenje i obradu stotina hiljada stranaca duž južne granice", izjavio je u izjavi državni tužilac Bill Barr.

"Ovo pravilo će smanjiti priliv ekonomskih migranata i onih koji žele da iskoriste naš sistem azila da bi dobili ulazak u Sjedinjene Države", dodao je Barr.

Novo pravilo Bijele kuće cilja na nedavni val stotina hiljada migranata iz Centralne Amerike i drugih zemalja koji su pokušali da uđu u Sjedinjene Države iz Meksika i zatraže azil kako bi stekli boravak u zemlji.

Ovi zahtjevi, koje sve više podnose porodice koje tvrde da bježe od endemskog nasilja i siromaštva u svojim zemljama, dozvoljavaju podnosiocima zahtjeva da ostanu u Sjedinjenim Državama i da se slobodno kreću dok se njihovi slučajevi rješavaju, što može potrajati dvije godine.

Mnogi nestaju u zemlji i nikada se ne pojavljuju da bi riješili svoje slučajeve, kažu imigracioni zvaničnici.

Novo pravilo proglašava svakog migranta koji ulazi u Sjedinjene Države sa južne granice i koji nije tražio azil u bilo kojoj od zemalja kroz koje prolazi da bi došao u Sjedinjene Države nepodobnim za azil.

Vršilac dužnosti državnog sekretara za unutrašnju sigurnost Kevin McAleenan izjavio je da je taj potez, nazvan "privremenim pravilom" umjesto akcije Kongresa, neophodan jer su se prethodni napori na promjeni imigracionih zakona u cilju zaustavljanja protoka migranata pokazali neadekvatnim.

Pravilo uključuje izuzetke za ljude koji mogu dokazati da su žrtve mučenja ili progona, ali američki imigracioni zvaničnici su jasno stavili do znanja da smatraju kako su većina nedavnih migranata iz Centralne Amerike ekonomski migranti, zbog čega nisu podobni za azil, prenosi AFP.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG