Linkovi

Mike Pence: Sistem za migrante preopterećen


Američki potpredsjednik obilazi pritvorni centar za migrante u Doni u Teksasu, 12. jula 2019.
Američki potpredsjednik obilazi pritvorni centar za migrante u Doni u Teksasu, 12. jula 2019.

Američki potpredsjednik Mike Pence obišao je u petak prepuni centar u Teksasu u kojem se drži u pritvoru skoro 400 muškaraca, optuženih da su ilegalno prešli američku granicu.

Prema izvještaju novinara koji je posjetio centar kao predstavnik grupe novinara različitih medija, oko 384 muškaraca nalazilo se iza metalne ograde u pretoplom centru u Mekalenu. Nisu imali dušeke niti jastuke, a neki su spavali na betonu.

Prema tom novinaru, "kavezi" su tako prepuni da je nemoguće da svi muškarci leže u isto vrijeme.

Neki od njih rekli su da su tu 40 dana ili duže, da su gladni i da žele da operu zube. Neki od agenata koji čuvaju kaveze nosili su maske na licu a centar neprijatno miriše, prenose mediji.

Voda je dostupna migrantima van ograde, prenio je reporter kojem su agenti rekli da su pritvoreni migranti imali pristup vodi kada novinari nisu bili prisutni.

Poslije posjete, Pence je na konferenciji za novinare izjavio da "nije iznenađen onim što je vidio."

"Znao sam da ćemo vidjeti sistem koji je preopterećen", kazao je on novinarima. "Ovo je teška situacija."

Agent granične patrole Majkl Benks izjavio je da je muškarcima dozvoljeno da peru zube jednom dnevno. "Trenutno imamo 88.000 četkica za zube", rekao je.

Potpredsednik Pens razgovara sa mladima koji traže azil u Americi, u mestu Dona u Teksasu, 12. jula 2019.
Potpredsednik Pens razgovara sa mladima koji traže azil u Americi, u mestu Dona u Teksasu, 12. jula 2019.

Mnogi od muškaraca nisu se okupali između deset i dvadeset dana pošto zgrada prethodno nije imala tuševe, izjavio je Benks koji je dodao da sada postoje tuševi u montažnim dodacima zgradi. On je rekao da je najduže vrijeme koje je neki migrant tu proveo 32 dana.

Muškarci dobijaju tri topla obroka dnevno iz lokalnih restorana ali nisu mogli da dobiju poljske krevet jer nema dovoljno prostora za njih. Još 275 žena živi u šatorima koje inače koristi vojska, dodao je Benks.

Mike Pence je rekao da je centar u Mekalenu "glavni primjer" zbog čega SAD moraju da zaštite svoje granice.

"Centar je prepun a sistem prenapregnut. Vrijeme je da demokrate u Kongresu obave svoj posao i okončaju ovu krizu", napisao je Pence na Tviteru.

Predsjednik Trump, republikanac, odredio je kao jedan od glavnih ciljeva svoje administracije suzbijanje ilegalne imigracije i pokušava da riješi problem dolaska velikog broja porodica, uglavnom iz Centralne Amerike, preko američko-meksičke granice.

Pence je također posetio odvojenu zgradu za porodice, koja je podijeljena na sobe u kojima su samo žene sa djeocm, muškarci sa djecom, maloljetnici bez pratilaca i cijele porodice.

U njoj, migranti su ležali na ćebadima od materijala nalik na foliju a neka djeca su gledala televiziju. Dvoje djece ispričalo je da je pješačilo dva do tri mjeseca dok nisu došli u taj centar.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG