Linkovi

UN: Zaprepašteni uslovima za migrante na granici SAD-a i Meksika


Migranti koji su prešli granicu SAD-Meksiko u El Pasu u Texasu, 29. maj 2019. godine.
Migranti koji su prešli granicu SAD-Meksiko u El Pasu u Texasu, 29. maj 2019. godine.

Komesarka za ljudska prava UN-a Michelle Bachelet je „zaprepaštena“ uslovima u kojima Sjedinjene Države drže migrante i izbjeglice, uključujući djecu, saopćeno je u izjavu njenog ureda.

"Kao pedijatar, ali i kao majka i bivši šef države, duboko sam šokirana što su djeca prisiljena spavati na podu u prenatrpanim objektima, bez pristupa adekvatnoj zdravstvenoj zaštiti ili hrani i sa lošim sanitarnim uvjetima," navodi se u izjavi Bachelet.

"U većini slučajeva, migranti i izbjeglice kreću na opasna putovanja sa djecom u potrazi za zaštitom i dostojanstvom i daleko od nasilja i gladi", rekla je Bachelet.

Doda je da bi lišavanje slobode odraslih trebalo da bude krajnja mjera i u najkraćem mogućem roku uz pravne mjere i uslove koji ispunjavaju međunarodne standarde ljudskih prava.

„Zadržavanje djece, čak i na kratak period u dobrim uslovima, moglo bi imati ozbiljan uticaj na njihovo zdravlje i razvoj“, dodala je ona.

Demokratski zastupnici u Senatu SAD i aktivisti za građanska prava koji su posjetili pritvorske centre za migrante na granici SAD-a i Meksika opisali su užasne uslove, navodeći da su prenatrpani i bez adekvatnog pristupa hrani, vodi i drugim osnovnim potrebama.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG