Linkovi

Bijela kuća podnijela inicijativu da se povede računa o zdravlju žena


Jill i Joe Biden nakon potpisivanja Inicijative za istraživanje o zdravlju žena. (Foto: AP/Andrew Harnik)
Jill i Joe Biden nakon potpisivanja Inicijative za istraživanje o zdravlju žena. (Foto: AP/Andrew Harnik)

Bidenova administracija najavila je inicijativu Bijele kuće da poboljša pristup federalne vlade kada je u pitanju zdravlje žena, kao i finansiranje istraživanja u vezi sa tim.

Žene čine više od polovine američke populacije, ali se i dalje nedovoljno proučava njihovo zdravlje i nedovoljno su zastupljene u zdravstvenim istraživanjima. Samim tim, može doći do velikih praznina u istraživanjima i potencijalno ozbiljnih posljedica po zdravlje žena, rekli su zvaničnici Bidenove administracije.

Inicijativu Bijele kuće za istraživanje ženskog zdravlja predvodiće prva dama Jill Biden i Savjet Bijele kuće za rodnu politiku. Predsjednik Biden je rekao da već dugo vjeruje u „moć istraživanja” kako bi se spasili životi i dobila kvalitetna zdravstvena zaštita.

„Da bismo imali naučna otkrića i pojačali mogućnosti za prevenciju, otkrivanje i liječenje bolesti, moramo da budemo hrabri”, rekao je predsjednik u pisanoj izjavi. On je rekao da će inicijativa „podstaći inovacije u zdravlju žena i popuniti praznine u istraživanju”.

Jill Biden je rekla da se ranije ove godine sastala sa bivšom prvom damom Kalifornije i zagovornicom ženskog zdravlja Marijom Shriver, koja je „izrazila potrebu da se ulože napori unutar i izvan vlade da se popune praznine u istraživanju zdravlja žena već dugo postoje”.

„Kada sam prije nekoliko mjeseci iznijela ovo pitanje svom mužu Joeu, on je saslušao. A onda je krenuo u akciju, jer je on takav”, rekla je prva dama.

Jill Biden radi na zdravstvenim problemima žena od ranih 1990-ih, nakon što je nekolicini njenih prijateljica dijagnostfikovan rak dojke i ona je pokrenula program u Delawareu za podučavanje srednjoškolki o zdravlju dojke.

Shriver je rekla da su ona i drugi zagovornici zdravlja žena proveli decenije tražeći jednakost pri istraživanju, ali da predsjednik iz redova demokrata i prva dama „razumiju da ne možemo odgovoriti na pitanje kako liječiti žene medicinski ako nemamo odgovore koje možemo naći samo u istraživanjima”.

Ona je rekla da su među oboljelima od Alchajmerove bolesti i multiple skleroze dvije trećine žene, kao i da su predstavljaju više od tri četvrtine onih kojima je dijagnostikovana autoimuna bolest. Žene pate od depresije i anksioznosti dvostruko više od muškaraca, a žene koje nisu bijele imaju dva do tri puta veće šanse da umru od komplikacija u trudnoći nego bijele žene, rekla je ona. Milioni žena svakodnevno se bore sa posljedicama menopauze.

„Suština je da ne možemo da liječimo ili spriječimo da se razbole ako ne investiramo u istraživanja. To od danas mijenjamo", rekla je Shriver

Jennifer Klein, direktorica Savjeta za rodnu politiku Bijele kuće, rekla je da će čelnici agencija koje su važne za istraživanje zdravlje žena učestvovati u inicijativi, uključujući Sekretarijate za zdravstvo, za pitanja veterana, za odbranu i Nacionalni institut za zdravlje.

Bidenov memorandum daje rok od 45 dana učesnicima da daju konkretne preporuke za poboljšanje prevencije, dijagnoze i liječenja zdravstvenih problema žena. Također se od njih traži da postave prioritete, kao što su istraživanja koja se bave srčanim udarima kod žena do menopauze, gde bi dodatna ulaganja mogla biti od ključne važnosti. Predsjednik također želi saradnju sa naučnicima, privatnim sektorom i filantropima.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG