Linkovi

Bijela kuća: Biden i evropski lideri zabrinuti zbog ruskih brutalnih taktika u Ukrajini


Američki predsjednik Joe Biden
Američki predsjednik Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden i evropski lideri razgovarali su u ponedjeljak o "ozbiljnoj zabrinutosti zbog brutalnih taktika Rusije u Ukrajini, uključujući i napade na civile", saopšteno je iz Bijele kuće.

U saopštenju se navodi da je tokom razgovora također naglašena dalja podrška Ukrajini, između ostalog i davanjem bezbjednosne pomoći "hrabrim Ukrajincima koji brane zemlju od ruske agresije" i humanitarne pomoći "milionima Ukrajinaca koji su pobjegli od nasilja".

Biden je sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i premijerima Italije i Britanije, Marijom Draghijem i Borisom Johnsonom, razgovarao i o "nedavnim diplomatskim naporima u okviru pokušaja Ukrajine da se postigne primirje".

Predsjednik Bajden otputovaće ove nedjelje u Evropu na hitan sastanak sa predstavnicima NATO-a i evropskih zemalja. Prvo će putovati u Brisel a potom u Poljsku, potvrdila je portparolka Bijele kuće Jen Psaki.

Poljska je jedna od ključnih zapadnih saveznica u aktuelnom ratu. U toj zemlji nalaze se hiljade američkih vojnika, kao i više od 2 miliona ukrajinskih izbjeglica.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG