Linkovi

Rusija upozorila da su odnosi sa SAD "blizu prekida"


Arhiv - Susret predsjednika SAD i Rusije, Joea Bidena i Vladimira Putina, u Ženevi, 20. februar 2022. (Foto: SAUL LOEB / POOL / AFP)

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u ponedjeljak da je pozvalo američkog ambasadora Johna Sullivana na razgovor da bi mu prenijelo da su bilateralni odnosi dvije zemlje na ivici kolapsa zbog izjava predsjednika Joea Bidean o ruskom lideru Vladimiru Putinu.

Predsjednik Biden je prošle nedjelje rekao da je Putin ratni zločinac zbog invazije na Ukrajinu.

"Takve izjave američkog predsjednika, nedostojne za državnika tako visokog ranga, dovele su rusko-američke odnose na ivicu prekida", navelo je Ministarstvo u saopštenju.

Iz Kremlja je ranije saopšteno da su Bidenove izjave "lična uvreda" za predsjednika Putina.

Ministarstvo je također prenelo Sullivanu da će Rusija odgovoriti "čvrsto i odlučno" na neprijateljske poteze protiv te zemlje.

Rusija je poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu 24. februara zbog, kako je saopštila, specijalne operacije da se umanje njeni vojni kapaciteti i protjeraju opasni nacionalisti.

Ukrajinske snage pružaju snažan otpor ruskim trupama, a Zapad je uveo oštre sankcije Moskvi zbog invazije, da bi je natjerao da povuče trupe.

XS
SM
MD
LG