Linkovi

Zelenski: Ukrajina ne prihvata ruske ultimatume


Ukrajinski vojnik na poziciji u Mariupolju, 12. mart 2022.
Ukrajinski vojnik na poziciji u Mariupolju, 12. mart 2022.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedjeljak da Ukrajina nikada neće pristati na ruske ultimatume i da gradovi kao što su Kijev, Mariupolj ili Harkov neće prihvatiti rusku okupaciju.

"Dat nam je ultimatum sa tačkama. Prihvatite ga i zatim ćemo da okončamo rat. Ukrajina ne može da prihvati taj ultimatum", poručio je Zelenski u intervjuu za ruski javni servis.

Ukrajina je prethodno saopštila da nema predaje u Mariupolju, nakon što su ruske snage dale rok da se to desi do ponedjeljka u 5 ujutru po lokalnom vremenu. Mariupolj je već nedjeljama pod ruskom opsadom, a humanitarna kriza se pogoršava.

"Nema predaje, polaganja oružja", rekla je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk. "O tome smo obavijestili rusku stranu."

Rusija je saopštila da se u Mariupolju odvija "užasna humanitarna katastrofa".

"Položite oružje", poručio je u pismu general-pukovnik Mihail Mizincev, direktor ruskog Nacionalnog centra za odbranu. "Svima koji polože oružje biće omogućen bezbjedan izlazak iz Mariupolja."

Mariupolj, lučki grad od oko 400.000 stanovnika, žestoko je bombardovan od početka rata. Mnogi nisu uspjeli da pobjegnu na vrijeme, pa su ostali zarobljeni u gradu bez struje, vode, hrane.

Mizincev je rekao da će humanitarni koridori za evakuaciju civila iz Mariupolja, ka istoku i zapadu, biti otvoreni u ponedjeljak.

Vereščuk je poručila da su potezi Rusije "namjerna manipulacija".

"Umjesto što pišete pisma na osam strana, otvorite koridore", rekla je ona.

Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju da ne poštuju prekid vatre i ne omogućavaju civilima da se evakuišu.

Mizincev je rekao da ukrajinski "banditi" i "neonacisti" sprovode masovni teror i ubijaju ljude po gradu. Ukrajina tvrdi da se bori da opstane, a predsjednik Volodimir Zelenski ocjenjuje da se u Mariupolju događa "teror kakav će se vijekovima pamtiti".

Ruski general dodaje da je Moskva evakuisala 59.304 ljudi iz Mariupolja, a da je 130.000 civila ostalo u gradu i da su kao "taoci". Lokalne vlasti u Mariupolju tvrde da su stanovnici "deportovani" u Rusiju.

XS
SM
MD
LG