Linkovi

Bijela kuća spašava afganistanske prevodioce koji su radili za američke snage


Prevodioci su bili sa američkom vojskom na terenu
Prevodioci su bili sa američkom vojskom na terenu

SAD počinju sa evakuacijom afgaistanskih prevodilaca koji su radili za njihovu vojsku u Afganistanu, zbog straha da bi talibani mogli da im ugroze živote.

Bijela kuća je saopštila da pokreće akciju spašavanja za sve one koji i dalje čekaju specijalnu imigrantsku vizu za Ameriku.

"Iz sigurnosnih razloga ne možemo reći koliko je tačno ljudi u pitanju. Ali, mogu da potvrdim da će letovi iz Afganistana za one koji su spremni, biti organizovani već krajem jula. Naš cilj je da sve one koji za to ispunjavaju uslove izvedemo iz Afganistana do kraja augusta", kaže portparolka Bijele kuće Jen Psaki.

Također se ne govore krajnje destinacije tih civilnih letova, a mediji prenose da su u toku pregovori sa Kazahstanom, Tadžikistanom i Uzbekistanom.

Na pitanje da li će amerčka teritorija Guam biti jedna od destinacija za evakuisane, Psaki je rekla da "ne može da isključi nijedno mjesto jer je u fokusu bezbjednost tih pojedinaca". Zvaničnici na ostrvtu Guam pozdravili su plan da se tu privremeno smjeste Afganistanci.

Portparol Pentagona John Kirby kazao je da su potencijalne lokacije za evakuaciju razmatrane, da neke nisu pod upravom SAD, ali da još nije konačno odlučeno.

Prioritet je, kažu, da se ubrza proces izdavanja viza hiljadama ljudi.

Ova akcija mogla bi na kraju da uključi desetine hiljada ljudi, uključujući i porodice afganistanskih prevodilaca i ostalih koji su radili za SAD u Afganistanu.

"Da bismo ispunili obećanje dato našim afganistanskim saveznicima, moramo evakuisano oko 18.000 Afganistanaca koji su radili za SAD", kaže Jennifer Quigley​ iz organizacije Ljudska prava na prvom mjestu.

Proteklih nedelja, talibani su uspjeli da povrate značajan dio teritorije na sjeveru zemlje. To znači da opasnost postaje veća za Afganistance koji su radili za američku vojsku, kaže Lisa Curtis​ iz Centra za američku bezbjednost.

"Ohrabrujuće je vidjeti da je ovo za administraciju prioritet. Ali, SAD će morati da rade brzo i evakuišu one koji su aplicirali za vizu jer talibani brzo osvajaju teritoriju i pokazali su da ne prezaju od toga da napadnu pojedince, kao što su piloti, novinari, aktivisti za ljudska prava".

Ona je upozorila da nedavna egzekucija 22 afganistanska komandanta, koju su izvršili talibani, pokazuje da se evakuacije moraju sprovesti odmah.

"To je najmanje što SAD mogu da urade za hiljade Afganistana koji su ih dvije decenije podržavali", kaže Curtis.

XS
SM
MD
LG