Linkovi

Talibani prijete turskim trupama "džihadom" ako ostanu u Afganistanu


Pripadnik afganistanskih snaga bezbjednosti na straži na putu tokom sukoba sa talibanskim borcima u zapadnom gradu Kala-i-Nav, glavnom gradu pokrajine Badgis, 8. jula 2021.
Pripadnik afganistanskih snaga bezbjednosti na straži na putu tokom sukoba sa talibanskim borcima u zapadnom gradu Kala-i-Nav, glavnom gradu pokrajine Badgis, 8. jula 2021.

Talibani su u utorak upozorili da će, ukoliko Turska proširi svoje vojno prisustvo u Afganistanu, islamistička grupa turske trupe smatrati "okupatorima" i protiv njih voditi "džihad".

Upozorenje je uslijedilo usred aktuelnih poteza na bojnom polju za koje kritičari kažu da ukazuju na to da talibani planiraju vojno preuzimanje Afganistana uprkos svojim mirovnim obećanjima, čime se podižu izgledi za potpuno rasplamsavanje građanskog rata.

Sjedinjene Države su zatražile od Turske da obezbjeđuje aerodrom u Kabulu nakon što se sve američke i savezničke NATO trupe povuku iz zemlje do kraja sljedećeg mjeseca.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u petak, ne iznoseći detalje, da se sa Washingtonom dogovorio o "opsegu" toga kako da se obezbjedi upravljanje aerodromom.

Talibani su sporazum osudili kao "dostojan prijekora" i zatražili da Turska preispita svoju odluku.

"Zadržavanje stranih snaga u našoj domovini i u bilo kojoj zemlji pod bilo kojim izgovorom smatramo okupacijom", saopštila je grupa. "Proširenje okupacije izazvaće u našoj zemlji osjećanja nezadovoljstva i neprijateljstva prema turskim zvaničnicima i naštetiće bilateralnim vezama."

Bezbjednost i neometano funkcionisanje međunarodnog aerodroma Hamid Karzai u prijestolnici Afganistana presudni su za očuvanje diplomatskih misija i stranih organizacija koje djeluju van Kabula, u kom je u eksploziji bombe u utorak poginulo najmanje četvero ljudi. Neprijateljstva širom Afganistana takođe su eskalirala do rekordnih nivoa.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je novinarima nakon sastanka vlade u ponedjeljak uveče da se Turska složila oko nekih tačaka sa američkim kolegama oko upravljanja aerodromom. Rekao je da se rad na dogovoru nastavlja.

"Ako aerodrom ne radi, zemlje će odatle morati da povuku svoje diplomatske misije", rekao je Akar.

Očekuje se da će stotine američkih vojnika ostati u afganistanskoj prijestolnici, čuvajući tamošnji širok kompleks američke ambasade.

Talibanske snage dramatično su proširile kontrolu na teritorijama širom Afganistana, nakon što su - otkako su američke trupe formalno počele da se povlače iz zemlje početkom maja - bez ikakvog otpora zauzele nekokoliko okruga.

U većini slučajeva, vladine snage su se ili povukle na bezbjedno ili su se predale pobunjenicima u napredovanju.

Uspjesi na bojnom polju omogućili su talibanima da efikasno opkole veće afganistanske gradove, uključujući i prijestolnice pokrajina.

U Washingtonu je sekretar za štampu Pentagona John Kirby takođe izrazio zabrinutost da talibani planiraju vojno da preuzmu kontrolu nad zemljom.

"Iz onoga što rade jasno je da imaju upravljanje osmišljeno zasigurno na nacionalnom nivou. Iz onoga što rade jasno je da vjeruju da postoji vojno rješenje za kraj ovog sukoba", rekao je Kirby novinarima.

"I dalje vjerujemo da je najodrživiji i najodgovorniji kraj i rješenje ovog rata politički, onaj putem pregovaračke diplomatije", naglasio je Kirbi.

Afganistanske vlasti obećale su da će se braniti i zadržati talibane izvan većih gradova, rekavši da su snage bezbjednosti ubile na stotine pobunjenika posljednjih dana.

Kabul je također protestvovao i kritikovao zemlje u regionu zbog pojačavanja diplomatskih odnosa sa talibanima u težnji za mirnim rješavanjem rata.

"Delegacija talibana putuje po zemljama regiona u vrijeme kada je u njihovim brutalnim napadima ubijeno više od 3.500 ljudi, raseljeno više od 200.000 naših sunarodnika, narušen javni red i život i ekonomske aktivnosti u desetinama okruga", saopštilo je ministarstvo.

Talibani su preuzeli kontrolu nad Afganistanom nakon što su pobijedili u građanskom ratu devedesetih i uveli su oštre islamske zakone kako bi upravljali zemljom zahvaćenom sukobima, prije nego što su svrgnuti stranom invazijom koju su predvodile SAD krajem 2001. godine.

Islamistički pokret od tada vodi nasilnu pobunu protiv vlade u Kabulu, koja uživa podršku SAD.

Washington je u februaru 2020. godine pregovarao i potpisao sporazum o povlačenju trupa sa talibanima u zamjenu za bezbjednosna uvjeravanja i obećao da će pobunjenici pregovarati o mirovnom aranžmanu sa afganistanskim rivalima za održivi mir u zemlji.

Međutim, usporeni unutrašnji afganistanski pregovori uz posredovanje SAD, započeti u Kataru prošlog septembra, nisu uspjeli da postignu mirovni sporazum i ostaju na mrtvoj tački.

Neke informacije u ovom izvještaju pružio je Reuters.
XS
SM
MD
LG