Linkovi

Ko će od demokrata na crtu Trumpu 2020?


Senatorka iz Masačuestsa Elizabet Voren koja je među posljednjima ušla u trku za predsjedničkog kandidata Demokratske partije
Senatorka iz Masačuestsa Elizabet Voren koja je među posljednjima ušla u trku za predsjedničkog kandidata Demokratske partije

Broj demokrata koji će se unutar partije kandidovati za predsjedničkog kandidata 2020, porastao je nakon što je u trku ušle senatorke iz Minesote Amy Klobuchar i Masačusetsa Elizabeth Warren.

Do sada je u trku za predsjedničkog kandidata unutar partije ušlo devet demokrata.

Ipak, istraživanja pokazuju da možda najviše prednosti među demokratama imaju Joe Biden i Barney Sanders koji još zvanično i nisu ušli u trku.

Istraživanje "Moring Consult"-a pokazuje da Bajden ima 29 odsto podrške u stranci, slijedi ga Sanders sa 22 odsto, treća je senatorka iz Kalifornije Kamala Hariss sa 13 odsto podrške.

Senatorka iz Minesote Ejmi Klobučar
Senatorka iz Minesote Ejmi Klobučar

Ejmi Klobučar je među posledinjima ušla u trku i nada se da će, kao pripadnica umjerene struje unutar stranke, privući radničku klasu sa srednjeg zapada SAD.

"Nemam političku mašinu, niti iza mene stoji novac. Ali imam petlju", rekla je Klobučar prilikom zvanične objave kandidature.

Dan ranije, kandidovala se Elizabet Voren koja u kampanji ističe razliku između bogatih Amerikanaca i srednje klase.

Analitičari ocjenjuju da sadašnji kandidati Demokratske stranke, među kojima ima žena i pripadnika manjina, čine najšarolikiju sliku do sada.

"Velika je različitost, što dobro oslikava Demokratsku stranku. Ima mnogo ljudi sa ozbiljnom agendom, ali vidjećemo ko će dobiti najveću podršku", rekla je Ilejn Kamark iz instituta Brukings.

Mnoge demokrate zagovaraju liberalne stavove o ekonomiji, životnoj sredini i pitanjima socijalne zaštite, a pojedini podržavaju i pristupačnije zdravstveno osiguranje za sve ljude, a ne samo za starije.

Predsednik Tramp tokom mitinga u El Pasu
Predsednik Tramp tokom mitinga u El Pasu

Ipak, Leri Sabato sa Univerziteta u Virdžiniji kaže da će se, bez obzira na razlike, demokrate vjerovatno fokusirati na jedan glavni cilj:

"Šta je najvažnije za demokrate? Ako je tačno ono što čujem, a mislim da jeste - mislim da će izabrati kandidata koji ima najviše šanse da pobijedi Donalda Trumpa", kaže Sabato.

Trump, s druge strane, demokrate želi da okarakteriše kao krajnju ljevicu - kao što je to radio na mitingu u El Pasu u Teksasu.

"Demokrate nikada nisu bile dalje od centra. Postaju socijalistička partija koja zagovara socijalizam, abortus u kasnom stadijumu, otvorene granice i kriminal", kazao je Trump.

Očekuje se da u trku unutar Demokratske partije od kandidata uđu i senator iz Ohaja Šerod Braun i kongresmen iz Teksasa Beto O Rurk.


  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG