Linkovi

Oštre kritike Trumpovog plana o korištenju vanrednih ovlasti da bi obezbijedio novac za zid na granici


President Donald J. Trump in the Oval Office
President Donald J. Trump in the Oval Office

Demokratski i republikanski političari oštro su kritizirali plan američkog predsjednika Donalda Trumpa (Tramp) o korištenju izvanrednih ovlasti za plaćanje graničnog zida s Meksikom.

Rijetko korišteni potez omogućio bi Trumpu da zaobiđe Kongres, koji je odbio odobriti potreban novac.

Viši demokrati optužili su predsjednika za "grubu zloporabu moći" i "bezakonje". Nekoliko republikanaca također je izrazilo zabrinutost glede plana.

Izgradnja graničnog zida bila je ključna stavka u Trumpovoj izbornoj kampanji.

Proglašenje nacionalnog hitnog slučaja omogućilo bi Trumpu pristup milijardama dolara za njegov projekt.

U četvrtak je Bijela kuća potvrdila da će Trump potpisati zakon o finansiranju rada vlade kojim će biti spriječena djelimična blokada vlade na kraju nedjelje.

Djelomična blokada vlade trajala je 35 dana, do 25. siječnja, kada je Trump potpisao zakon koji omogućava financiranje saveznih agencija do 15. veljače.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders (Sara) rekla je da će Trump poduzeti i "drugu izvršnu akciju koja uključuje izvanredno stanje" jer želi ispuniti obećanje o izgradnji zida duž granice s Meksikom, navodi AP.

Zakon o financiranju rada vlade predviđa samo dio od 5,7 milijardi dolara koliko Trump traži za izgradnju zida.

"Predsjednik još jednom ispunjava obećanje da će izgraditi zid, zaštititi granicu i osigurati našu zemlju", kazala je Sanders.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG