Linkovi

BIHAĆ: Stotinu djece migranata krenulo u školu


Prvi dan u školi
Prvi dan u školi

Nastava za djecu migranata koji žive na prostoru USK organizirana je u četiti škole. Prvog dana priređena im je dobrodošlica među vršnjake.

Kišno i tmurno vrijeme nije pokvarilo raspoloženje 23 djece migranata smještene u prihvatnom centru Hotela Sedra u Cazinu, koja su jutros, s ostalom djecom, krenula u školu u naselju Brekovica u Bihaću.

Toplu dobrodošlicu upriličili su im ostali učenici, njihovi roditelji, zaposlenici škole, predstavnici Ministarstva obrazovanja USK i brojnih međunarodnih organizacija u procesu uključenja migrantske djece u redovni obrazovni sistem USK.

“Nakon nekoliko mjeseci pregovora i dogovora ipak smo smogli snage i pronašli rješenje te su ova djeca danas krenula u našu školu. Naravno, emocije su prepravile sve nas. Osjećamo veliku sreću, zadovoljstvo i radost. Nadamo se da će ova djeca imati ono što im je nedostajalo sve vrijeme, koliko su putovali po svijetu i bili oštećeni za brojne stvari koje su danas u našoj školi doživjeli. Uprava škole, Vijeće roditelja, Vijeće učenika, uposlenici i svi naši učenici danas su sretni i zadovoljni što smo djecu dočekali na ovakav način”, istakla je Amra Ćehajić, direktorica Osnovne škole Brekovica.

U cjelokupan proces, praktično od prvog dana, uključeno je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK. Ministar Damir Omerdić također nije krio zadovoljstvo i emocije.

“Želim samo da se zahvalim svim ljudima koji su na ovako lijep način dočekali djecu u školi. Pored toga, želim pohvaliti uposlenike ministarstva, kao i brojne međunarodne organizacije koje su dale sve od sebe da ova djeca danas krenu u školu. Mogu reći da je ovo odlična stvar i hvala svima”, rekao je Omerdić.

Za djecu je osiguran prijevoz, jedan obrok i školski pribor. U svakoj grupi će raditi po dva nastavnika koji su prošli obuku u okviru HART programa, odnosno educirani su za rad s djecom na socijalizaciji i detraumatizaciji. Nakon prve faze adaptacije i učenja jezika djeca će se polako uključivati u redovni nastavni proces.

“Uloga učitelja je da organizira prostor, aktivnosti, pripremi materijal za rad i motivira učenike. Ukoliko učenici ne žele raditi, ne prisiljava ih se. Uloga učitelja je i da pruži suosjećanje i razumijevanje. Nema osuđivanja, kritiziranja i ocjenjivanja, jer mi ne znamo koliko djeca znaju jezik kako bi odmah mogla pratiti nastavni plan i program naših škola”, kazala je Ervina Lipović Hodžić, učiteljica razredne nastave.

Podršku školovanju djece migranata pružili su kroz projekt “EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH” Međunarodna organizacije za migracije (IOM), UNHCR i UNICEF i u saradnji sa organizacijama World Vision i Save the Children.

“Moram priznati da je ovo jedan od najljepših dana otkako sam počela raditi. Puno truda stoji iza ovog dana, mnogo razgovora, pregovora i drago mi je da smo to uspjeli riješiti s ministarstvom i svim uključenim školama, roditeljima, djecom, ali i s migrantskim kampovima”, rekla je Nevenka Lukin, koordinatorica UNICEF-a za USK.

Iz Ministarstva obrazovanja USK su pojasnili da je predviđeno da će učionice za migrantsku djecu u početku služiti kao igraonice, dok će, u skladu s napredovanjem u učenju bosanskog jezika djeca biti uključena s ostalom djecom na redovno pohađanje nastave.

Još blizu 30 djece trebalo bi završiti ljekarske preglede, nakon čega će i oni krenuti na nastavu. Ukupno se u školskim klupama u narednom periodu očekuje blizu 130 djece migranata.

Nastava za djecu migrante održavat će se u grupama do trideset učenika u osnovnim školama Brekovica i Bakšaiš (za djecu smještenu u Hotelu Sedra), OŠ Harmani (djeca iz Đačkog doma Borići) i OŠ Prekounje (djeca smještena u prostorima BIRA-e i u Sigurnoj kući “Žena sa Une”).

XS
SM
MD
LG