Linkovi

BiH

Djeca migranti u BiH: Hoćemo u školu


Djeca migranti, BiH, fotoarhiv
Djeca migranti, BiH, fotoarhiv

Pedagoški fakultet u Bihaću već drugi mjesec provodi edukaciju bosanskog i engleskog jezika za djecu smještenu u Migracionom centru Sedra.

Pedagoški fakultet Univerziteta u Bihaću, u saradnji sa Fondom otvoreno društvo BiH, već drugi mjesec provodi edukaciju bosanskog i engleskog jezika za djecu smještenu u Migracionom centru Sedra.

Boravak djece u gradu na Uni učinit će ispunjenijim i boljim i članovi Muzičke omladine grada Bihaća koji ovog mjeseca kreću sa održavanjem muzičkih radionica.

Radionice koje studenti i profesori Pedagoškog fakulteta provode već dva mjeseca svakako će mališanima olakšati uključivanje u obrazovni sistem, što bi se na području grada Bihaća trebalo desiti već u ovom mjesecu.

„Većina djece poznaje bosanski jezik, odnosno srpski jezik, međutim, ono što je karakteristično jeste da oni ne znaju pisati, tako da se radi od početaka – učenja pojedinih grafema, kako se pišu, kako se izgovaraju. Dva puta sedmično ide edukacija bosanskog jezika i dva puta sedmično edukacija engleskog jezika, jer većina djece poznaje i engleski jezik, već od pete, šeste godine. Vrlo dobro se s njima možemo sporazumijevati. Recimo, jedna djevojčica ovdje, sa osam godina, znala je samo engleski. Ona se sada vrlo dobro može sporazumjeti na bosanskom jeziku“, kaže Vildana Pečenković, dekanesa Ekonomskog fakulteta.

Povratak u školske klupe, jer su nastavu pohađale tokom boravka u Srbiji, s nestrpljenjem čekaju i desetogodišnja Hena ali i nešto mlađa Samaja.

„Ja hoću da idemo u Bosnia školu“, iskreno će Samaja.

Kako je tokom rada sa djecom u Migracionom centru Sedra uočeno da većina djece žele druženje sa svojim vršnjacima, pravo na obrazovanje i obogaćivanje svakodnevnih sadržaja, Pedagoški fakultet je odlučio organizirati i posjetu mališana ovom fakultetu.

Studenti razredne nastave i predškolskog odgoja pripremili su prigodne edukativne materijale za rad sa najmlađima – djecom uzrasta od šest do devet godina.

Studenti bosanskog jezika i književnosti prigodne radionice su pripremili za srednju grupu koju su činila djeca uzrasta od 10 do 13 godina a studenti engleskog jezika i književnosti ugostili su najstarije te su tom prilikom predstavili svoju, ali se i upoznali sa kulturom i tradicijom zemalja svojih gostiju.

„Stvarno mi je bilo drago raditi sa tom djecom. Sve stvari koje su bile pripremljene oduševile su djecu. Bili su sretni da mogu da boje, crtaju, računaju, da se upoznajemo“, kaže student Pedagoškog fakulteta Nihad Maslak.

„Najteže i najgore što možemo uraditi jeste skinuti osmjeh sa dječjeg lica i zaustaviti nečije djetinjstvo, igru i maštu. Ovo je jedan izvrstan projekt, kojim ćemo mi pokrenuti interkulturalizam, umrežavanje nas, studenata i ostalih prosvjetnih radnika i djece“, riječi su studenta Ajdina Keškića.

Ovaj projekat itekako se pozitivno odrazio ne samo na djecu već i na studente i profesore ovog fakulteta. Studenti na taj način dobivaju nova praktična iskustva za rad sa djecom, a mališani iz Sedre imaju upotpunjen, obogaćen svakodnevni život, ali i priliku za nova znanja, iskustva i prijateljstva koja će sa sobom ponijeti gdje god da odu.

I jedni i drugi izrazili su želju da se ovakav vid saradnje nastavi i u narednom periodu, što je najavila i dekanesa Pečenković.

„Kako će djeca krenuti u osnovnu školu, najveći problem je zapravo sa srednjoškolcima. S obzirom na to da je ta interakcija, to druženje sa djecom iz Sedre, zaista polučilo fenomentalne rezultate kod naših studenata, odlučili smo da pokrenemo niz radionica, koje ćemo vidjeti u saradnji sa IOM (International Organization for Migration) ili nekom drugom organizacijom koja je spremna da sufinansira prevoz, jer bi bilo dobro da se organiziraju druženja i sa djecom istog uzrasta koja su smještena ili koja pohađaju bilo koju od srednjih škola Unsko-sanskog kantona“, ističe Pečenković.

Na području grada Bihaća trenutno boravi oko 3.500 izbjeglica i migranata. Među njima je i oko 200 djece. Njihovo boravak u gradu na Uni pokušat će učiniti boljim i Muzička omladina grada Bihaća, odnosno profesori i učenici Umjetničke škole Nusret Kesin Braco, kroz projekat čija će realizacija startati u ovom mjesecu a koji podržava Međunarodna organizacija za migracije. i :

„Mi ćemo ih kroz muziku upoznavati sa našom kulturom, s našom nacionalnom muzičkom ostavštinom, a oni će nas upoznavati sa svojom muzikom, svojom tradicijom. Naša djeca iz Umjetničke škole posjećivat će njih, raditi s njima radionice koje će im biti sigurno od velikog značaja da im bude lakši život ovdje, kod nas“, navodi Adnan Busuladžić iz Umjetničke škole Nusret Kesin Braco.

„Imamo otvorena vrata prema svima. Ukoliko ovo krene u nekom pozitivnom pravcu, ja mogu reći da se mi nudimo na raspolaganje. Ako bude interesa i da uključimo tu djecu u nastavni proces u našoj školi“, dodaje Sanel Kabiljagić, takođe stručno lice muzičke škole.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG