Linkovi

Osavszky: Važno za BiH da uđe u pripremne aktivnosti za nabavku vakcine


Vaccine COVID-19
Vaccine COVID-19

Doktor Victor Olsavszky iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ukazao je na važnost pristupanja Bosne i Hercegovine (BiH) Gavi Alijansi za nabavku vakcina za bh. žitelje.

On je to rekao prilikom posjete delegacije Ministarstvu civilnih poslova koju su činili još i šef ureda WHO za BiH, dr. Fabio Scano, specijalni savjetnik Direktora Europskog regiona WHO, dr. Ardita Tahirukaj, ekspert iz oblasti pružanja esencijalnih zdravstvenih usluga (Regionalni ured Svjetske zdravstvene organizacije za Europu) i gospođa Martha Scherzer, ekspertica za krizno komuniciranje.

Dr. Osavszky je naglasio kako je veoma važno za Bosnu i Hercegovinu da uđe u pripremne aktivnosti za nabavku vakcine. Ujedno, istaknuta je značajna uloga Ministarstva civilnih posla u objedinjavanju svih potreba koje izražavaju entiteti i Distrikt Brčko te prezentiranje tih potrebna kroz jedan zajednički dokument.

Dr. Scano je istakao da je bitno kroz pandemiju zajedno prolaziti te da neće još dugo biti okončana. Ova činjenica implicira i promjenu pristupa što znači da se sva raspoloživa iskustva trebaju uzeti u obzir, prilagoditi i primijeniti.

Takođe je podcrtano da testiranje treba biti pojačano, da treba obuhvatiti mnogo veći broj stanovnika kao i da nadležne službe moraju biti ispred virusa. Nadležne institucije moraju naći mehanizam da predvide što će biti i kakvo će kretanje virusa biti kako bi se mogli kreirati različiti scenariji za borbu protiv virusa.

Kao primjer dobre prakse, a koja još uvijek nedostaje BiH, navedeno je "praćenje kontakata" koje se u BiH uglavnom temelji na jednom kontaktu s kojim je zaražena osoba bila dok je u drugim državama riječ o praćenju pet do petnaest kontakata.

Na kraju posjete dr. Olsavszky je dao potporu sudjelovanju BiH na 70. virtualnoj sjednici Regionalnog komiteta Svjetske zdravstvene organizacije koja će biti održana 14. septembra 2020. godine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG