Linkovi

BiH: Tužilaštvo traži da se Mektiću i ostalima zabrani komentarisanje predmeta u medijima


Dragan Mektić, u vrijeme obavljanja funkcije Ministra sigurnosti BiH, 31. maj 2018.
Dragan Mektić, u vrijeme obavljanja funkcije Ministra sigurnosti BiH, 31. maj 2018.

Tužilaštvo BiH zatražilo je određivanje mjera zabrane bivšem ministru sigurnosti Draganu Mektiću i još trojici optuženih za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja kojima je pričinjena šteta od preko 240.000 konvertibilnih maraka (KM).

Osim Dragana Mektića, koji je optužen u svojstvu ministra sigurnosti, optužnica tereti Igora Golijanina u svojstvu šefa njegovog kabineta, Samira Agića kao pomoćnika ministra i Edina Garapliju kao odgovornu osobu i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA Sarajevo.

Vedrana Mijović, tužiteljica Tužilaštva BiH, zatražila je da Sud zabrani optuženima kontaktiranje sa svjedocima i da im ne smiju prići na udaljenost od 100 metara, te da im zabrani da o slučaju za koji su optuženi istupaju u printanim i elektronskim medijima.

Mijović je zatražila da se Garapliji zabrani i učestvovanje u projektima s Ministarstvom sigurnosti BiH.

Odbrane optuženih se se usprotivile određivanju mjera zabrane. Senka Nožića, braniteljica optuženog Mektića, kazala je da ne postoje zakonski razlozi za određivanje mjera.

“Ovo je montirana optužnica, protivna svim odredbama Zakona o krivičnom postupku i Krivičnom zakonu. Mom branjeniku se stavljaju na teret prekršaji. Tužilaštvo propušta da navede da se radi o donatorskim sredstvima. Ja otvoreno tvrdim da su ostali optuženi u ovom postupku kolateralna šteta gospodina Mektića zbog jedne popularnosti”, kazala je Nožica, dodavši da nije obrazloženo zašto se traže mjere zabrane i da je “najvažnije začepiti usta njenom branjeniku”.

Mijović je navela da nema montiranih postupaka, te da Tužilaštvo neće tražiti isključenje javnosti tokom suđenja.

Dodala je da su donatorska sredstva doznačena u budžetu BiH i trebala su biti potrošena na način kako je odredila EU.

Nožica je naglasila da se donatorska sredstva ne mogu naznačiti na budžet.

“Mene čudi da tužiteljica to ne zna. Budžetska sredstva su samo ona koja su utvrđena zakonom o budžetu i izvršenju budžeta. Ako moram dokazivati ovdje elementarne stvari, onda sam ja u velikom problemu”, kazao je Mektić.

Adna Dobojlić, braniteljica Garaplije, rekla je da je Odbrana podnijela prigovore na optužnicu o kojima se Sud trebao prije izjasniti, pa onda odlučivati o predloženim mjerama zabrane, naglasivši da je Garaplija prije statusa osumnjičenog saslušan kao svjedok u istrazi, te da su ključni dokazi Tužilaštva nezakoniti, odnosno neovjerene fotokopije.

Mijović je kazala da je Garaplija u početnoj fazi istrage saslušan kao svjedok, a da su se kasnije pojavili osnovi sumnje.

Vasvija Vidović, braniteljica optuženog Agića, kazala je da ne postoje ni indicije da su optuženi pokušali uticati ne svjedoke, istaknuvši kao i sve druge Odbrane optuženih, da je prijedlog za određivanje mjera zabrane neutemeljen i da Sud treba da ga odbije.

U ranijem saopćenju Tužilaštva BiH je navedeno da su optuženi da su počinili djelo “visoke korupcije”, koja šteti međunarodnom ugledu BiH, te da su im na teret stavljena gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva sigurnosti BiH.

U saopćenju se navodi da je Tužilaštvo istragu provelo nakon prijave Federalne uprave policije i da su djela počinjena prilikom “realiziranja međudržavnog Projekta prekogranične suradnje u oblasti vatrogastva, koji je finansiran od strane Delegacije Evropske unije u BiH, a vrijednost projekta iznosila je 198.454 eura”, kao i da je ukupna pričinjena šteta 244.764 KM.

  • 16x9 Image

    DETEKTOR .BA

    Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu i objavljuje na platformi Detektor. Specijalizirana za praćenje i izvještavanje sa suđenja za ratne zločine, korupciju i terorizam. Novinari BIRN-a BiH godinama su vodeći izvori za javnost iz oblasti tranzicijske pravde, vladavine prava i ekstremizma.

XS
SM
MD
LG