Linkovi

Potvrđena optužnica protiv Dragana Mektića i drugih


Dragan Mektić
Dragan Mektić

Iz Tužilaštva BiH javljaju da je Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Dragana Mektića i trojice drugih za korupciju u realizaciji projekta EU.

Portparol Tužilaštva BiH kaže da su danas dobili informaciju od sudije za prethodno saslušanje da je optužnica potvrđena u cijelosti. Optužnica je podignuta krajem prošle godine. Iz Suda BiH su prije dva dana Glasu Amerike odgovorili da je optužnica bila u fazi ispitivanja.

Mektić je optužen za vrijeme obnašanja funkcije ministra sigurnosti BiH. On je danas zastupnik u Parlamentu BiH.

Zajedno sa Mektićem, optuženi su i šef Kabineta ministra sigurnosti Igor Golijanin, kao i pomoćnik ministra sigurnosti Samir Agić, te Edin Garaplija, vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija – INZA d.o.o. Sarajevo.

Prema optužnici, zloupotrebe su počinjene prilikom realizacije međudržavnog projekta u oblasti vatrogastva, a koji je finansirala Delegacije EU u BiH u vrijednosti od oko 198 hiljada eura.

Tužilaštvo BiH navodi da su Mektić i drugi zloupotrijebili položaj i prekršili zakone prilikom nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažiranja fizičkih i pravnih osoba, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, na koji način su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Pričinjena šteta iznosti oko 245.000 maraka, navodi se u optužnici.

Mektić, koji odbacuje optužbe, ranije je za Radio Slobodna Evropa rekao da je po završetku projekta reviziju obavila kuća koju je angažovala EU i koja je dala pozitivan izvještaj.

Optuženi sada imaju pravo da dostave prigovore na optužnicu, a nakon odluke o prigovorima bit će zakazano izjašnjenje o krivnji.

XS
SM
MD
LG