Linkovi

Optužnica Tužilaštva BiH protiv Dragana Mektića i drugih


Dragan Mektić
Dragan Mektić

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dragana Mektića, bivšeg ministra sigurnosti BiH, zbog korupcije prilikom realizacije projekta EU.

Zajedno sa Mektićem, optuženi su i šef Kabineta ministra sigurnosti Igor Golijanin, kao i pomoćnik ministra sigurnosti Samir Agić.

Optužnicom je obuhvaćen i Edin Garaplija, vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija – INZA d.o.o. Sarajevo.

Komentarišući optužnicu za Radio Slobodna Evropa, Mektić je rekao da se radi o osveti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić, koju je često kritikovao, podsjećajući i da je govorio o kriminalu i korupciji, te nepotizmu u Tužilaštvu BiH.

Prema optužnici, zloupotrebe su počinjene prilikom realizacije međudržavnog projekta u oblasti vatrogastva, a koji je finansirala Delegacije EU u BiH u vrijednosti od oko 198 hiljada eura.

Tužilaštvo BiH navodi da su Mektić i drugi zloupotrijebili položaj i prekršili zakone prilikom nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažiranja fizičkih i pravnih osoba, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, na koji način su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Pričinjena šteta iznosti oko 245.000 maraka, navodi se u optužnici.

Mektić za Radio Slobodna Evropa kaže da je po završetku projekta reviziju obavila kuća koju je angažovala EU i koja je dala pozitivan izvještaj.

Tužilaštvo BiH optužnicu zasniva na iskazu 31 svjedoka i 140 materijalnih dokaza.

Dalji korak je da Tužilaštvo BiH optužnicu proslijedi Sudu BiH na potvrđivanje.

Na prošlogodišnjim Opštim izborima Mektić je izabran za zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

XS
SM
MD
LG