Linkovi

Schmidt poručio Dodiku: Dolazim u RS, imam zakazane sastanke


Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt
Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt poručio je preko njemačkih medija predsjedniku entiteta RS Miloradu Dodiku kako će baš narednih dana doći u RS. Prethodno je Dodik najavio kako priprema neku vrstu uredbe koja bi Schmidtu onemogućavala boravak u tom bh. entitetu.

U razgovoru za Frankfurter Allgemeine Zeitung, visoki predstavnik je rekao kako zaista narednih dana ima sastanke u RS-u, posebno u Banjaluci.

Dodiku je poručio da prekine sa svojim „egocentričnim ludilom”.

Ambasada SAD u BiH smatra neustavnom prijetnju predsjednika RS Milorada Dodika da visokom predstavniku Christianu Schmidtu zabrani ulazak u taj entitet.

„Ovo predstavlja još jedan namjerni napad gospodina Dodika na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak BiH i državu BiH”, navodi Ambasada na mreži X.

Dodik je rekao kako priprema uredbu kojom namjerava Schmidtu zabraniti ulazak u RS, odnosno da će policija imati nalog da ga „izbaci” iz RS-a.

Ambasada SAD podsjeća kako je uloga visokog predstavnika „nadgledanje implementacije civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji obavezuje zvaničnike da sa njim sarađuju, a on uživa diplomatski status u cijeloj BiH prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima”.

„Dodikove nepromišljene prijetnje i smiješne tvrdnje o statusu i ovlasti visokog predstavnika su neprihvatljive i predstavljaju još jedan korak na opasnom putu koji je izabrao – putu izolacije”, kaže se u objavi Ambasade.

A zbog politike koju vodi, Dodik se ne može slobodno kretati po svijetu. Sankcije, koje su mu ranije nametnute, uključuju zabranu putovanja u Sjedinjene Države.

Protiv Dodika je trenutno podignuta optužnica pred državnim pravosuđem, koja je uslijedila nakon što je Schmidt izmijenio Krivični zakon, pa je nakon tih izmjena Dodiku stavljeno na teret „neizvršanje odluka visokog predstavnika”.

Dodikova politika negativno se održava i na projekte u RS-u. Specijalni njemački izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Sarrazino sastao se u četvrtak sa Dodikom u Banjaluci i poručio mu kako napadi na Schmidta povlače posljedice.

U izjavi je podsjetio kako secesionistička Dodikova politika je rezultirala povlačenjem njemačkih projekata vrijednih 105 miliona maraka. Jedan od ta četiri projekta, kako je rekao, uključuje prečišćavanje otpadnih voda u Gradišci.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG