Linkovi

BIRN BiH: Web stranica posvećena konačnoj presudi Ratku Mladiću


web stranica posvećena suđenju Ratku Maldiću
web stranica posvećena suđenju Ratku Maldiću

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) objavila je podstranicu na svom portalu Detektor povodom konačne presude Ratku Mladiću, nekadašnjem komandantu glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), koju će izreći Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) u Haagu 8. juna.

Podstranica sadrži detaljan pregled izvještaja sa Mladićevog suđenja, prvostepenu presudu, kao i optužnice koje je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) podigao protiv njega. Osim izvještaja sa suđenja, BIRN BiH je izvještavao o nizu procesa koji su pratili predmet, poput izmijena članova Vijeća, Mladićevih žalbi na zdravstveno stanje koje je iznosio na statusnim konferencijama, te njegovo javljanje u TV emisiju iz pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija.

Zamjenica urednika Džana Brkanić podsjeća da BIRN BiH duže od 15 godina prati predmete za ratne zločine pred Sudom BiH ali i da je redovno izvještavao sa suđenja Mladiću pred MKSJ-om a potom i žalbenog postupka pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove (MMKS). Veliki je to broj izvještaja sa suđenja, analiza, svjedočenja i ispovijesti žrtava, te video i audio materijala, kazala je Brkanić.

Sretni smo što imamo takvu arhivsku građu koju ovom prilikom možemo podijeliti sa javnošću, novinarima i istraživačima pred presudu koja se toliko godina čeka. Na neki način ovom podstranicom zaokružit ćemo naš dugogodišnji i predani rad u praćenju predmeta pred Mehanizmom, čije će zatvaranje za slučajeve s područja bivše Jugoslavije uslijediti nakon ove i presude u slučaju Stanišić i Simatović”, kaže Brkanić.

Podstranica posvećena konačnoj presudi Mladiću sadrži niz analiza, reportaža i TV emisija o prvostepenoj presudi, žalbenim navodima Tužilaštva i Odbrane, te je BIRN BiH dao glas onima koji najviše iščekuju konačnu presudu – žrtvama.

Žrtve ali i stručnjaci su za BIRN BiH govorili o tome zbog čega je značajan ovaj postupak, kao i o očekivanjima kako od prvostepene tako i od konačne presude.

Osim detaljnog opisa činjeničnih navoda, Mladićevog profila i sažetka prvostepene presude, na podstranici se mogu naći još i dokumentarni filmovi koje je uradio BIRN BiH, kao i mapa ratnih zločina.

Mladić je 2017. godine prvostepenom presudom Haškog tribunala osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

BIRN BiH je jedina organizacija odnosno medij koji prati sve predmete ratnih zločina pred Državnim sudom. Baza podataka BIRN-a BiH koja je pokrenuta 2005. godine predstavlja jedinstvenu arhivu svih predmeta ratnih zločina pred Državnim sudom, a služi kao vjerodostojan i sveobuhvatan izvor objektivnih informacija otvorenih za javnost.

Pored Državnog suda, novinari BIRN-a BiH izvještavali su i sa lokalnih sudova u BiH te sa Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, odnosno Međunarodnog mehanizma za krivične sudove.

Na dan izricanja konačne presude na stranici Detektor.ba novinari BIRN-a BiH će u live blogu prenositi presudu iz Haaga, kao i reakcije iz drugih gradova.

Stranici je moguće pristupiti na ovom linku.

XS
SM
MD
LG