Linkovi

BiH: Nova optužnica sa dokazima iz Sky i Anom aplikacija


Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Saka Bibića, Eldara Hujića, Admira Halimanovića, Alema Zukića i Đoke Komara.

Optuženi se terete da su, od kraja 2019. do kraja 2021. godine, u cilju sticanja nezakonite imovinske koristi izvršenjem više kaznenih djela, postali pripadnici skupine za organizirani kriminal i djelovali na području BiH, Srbije, Crne Gore, kao i zemalja EU, te vršili kaznena djela organiziranog kriminala, neovlaštenog prometa opojnim drogama i pranja novca.

U optužnici se navodi da su pomenute osobe, komunicirajući putem zaštićenih aplikacija, dogovarali realizaciju izvršenja kaznenih djela, te krijumčarenje, prijevoz, skrivanje i dalji transport prema zemljama EU, kao i plasman na ilegalnom narko-tržištu na području Bosne i Hercegovine, velikih količina opojne droge marihuana - skunk, najčešće u količinama od oko 100 kilograma.

Ta droga je, kako je saopćilo Tužiteljstvo BiH, krijumčarena na područje Hrvatske, Njemačke, Nizozemske i Poljske, radi plasmana na ilegalnom narko-tržištu u tim državama.

U okviru optužnice, zatraženo je oduzimanje nezakonite imovinske koristi u vrijednosti većoj od 300.000 maraka (više od 153.000 eura).

Navode optužnice Tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem više od 20 svjedoka i stručnih vještaka, kao i prilaganjem više desetaka dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Šta su Sky i Anom?

Evropska komisija je u svom posljednjem izvještaju o napretku BiH na putu prema EU u oktobru 2022. godine zatražila podizanje prvih optužnica koje se odnose na Sky i Anom.

Anom je trebala biti "neprobojna" usluga koja je uključivala posebnu aplikaciju i mobilne uređaje. Zapravo su je napravili i distribuirali američki FBI i Australska savezna policija (AFP).

Prema zvaničnim podacima FBI-ja, u maju 2021. godine, takve uređaje je koristilo oko 11.800 osoba.

Prema podacima Europola, prikupljeno je oko 27 miliona poruka koje su razmjenjivali kriminalci iz više od stotinu zemalja.

Dio poruka u ovim uređajima su dešifrirali FBI i Europol, te ih proslijedili lokalnim policijama.

Uređaj Sky ECC je imao više od 117.000 korisnika. Za razliku od Anoma, ovu kanadsku aplikaciju su početkom 2021. razotkrile belgijska, nizozemska i francuska policija.

Američke i evropske policijske agencije prikupile su oko milijardu poruka, od čega je polovina dešifrirana do aprila 2021.

Američki FBI, australski AFP i Europol su dio dešifriranih poruke iz Anoma i Sky ECC-a proslijedile policijskim agencijama i tužiteljstvima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG