Linkovi

FBI-jeva aplikacija prevarila svjetske kriminalce


Australijska policija sprovodi "operaciju Ironside" - akciju protiv organizovanog kriminala (Foto: Australijska federalna policija/Reuters)
Australijska policija sprovodi "operaciju Ironside" - akciju protiv organizovanog kriminala (Foto: Australijska federalna policija/Reuters)

Globalna operacija zasnovana na šifrovanoj platformi za komunikacije koju je razvio i kriminalcima "podmetnuo" Federalni istražni biro, dovela je do policijskih racija i hapšenja širom svijeta i zadala "udarac bez presedana" kriminalnim bandama širom svijeta, saopšteno je u utorak.

Operacija "Trojanski štit" sadržala je policije akcije u 16 zemalja. Uhapšeno je više od 800 osumnjičenih i zaplijenjeno više od 32 tone droga - kokain, kanabis, amfetamini i metamfetamini kao i 250 komada vatrenog oružja, 55 luksuznih automobila i više od 148 milion dolara u gotovini i kriptovalutama.

."Operacija Trojanski štit je sjajan primjer šta može da se postigne kada međunarodni partneri u agencijama za sprovođenje zakona sarađuju i razviju najsavremenija sredstva za istrage kako bi otkrili, poremetili i eliminisali transnacionalne kriminalne organizacije", saopštio je Kelvin Šajvers, pomoćnik direktora Odjeljenja za krivične istrage FBI-ja na konferenciji za novinare u Hagu.

Novac zaplenjen u akciji australijske policije protiv organizovanih kriminalnih grupa.
Novac zaplenjen u akciji australijske policije protiv organizovanih kriminalnih grupa.

Operacija je nastala kada su agencije za sprovođenje zakona uspjele da onesposobe dvije druge šifrovane platforme EnrkoChat i Sky ECC. To je značilo da su kriminalne grupe koje trguju narkoticima i organizuju rad podzemlja širom sveta - tražile nove sigurne telefone.

FBI je imao upravo ono što im je potrebno. Aplikacija nazvana ANOM instalirana je na modifikovane mobilne telefone.

"Postojala je praznina zbog manjka šifrovanih platformi", objasnio je Šajvers. "To je nama stvorilo mogućnost za saradnju sa međunarodnim partnerima, ne samo da razviju konkretnu platformu već i proces prikupljanja i razmjene obaveštajnih podataka."

Aplikacija je bila kičma operacije "Trojanski štit" koju je vodio FBI, a takođe su učestvovali američka Agencija za borbu protiv narkotika, Europol i agencije za sprovođenje zakona iz više od deset zemalja.

Aplikacija ANOM je postajala sve popularnija kako su kriminalci jedni drugima govorili da je u pitanju bezbjedna platforma. U proteklih 18 mjeseci, FBI je obezbijedio šifrovane uređaje za više od 300 bandi koje operišu u više od stotinu zemalja. To je omogućilo policiji da prati kriminalce dok su razgovarali o ubistvima, isporukama narkotika i drugim zločinima.

Prikupljanje i analiza obavještajnih podataka "omogućili su nam da spriječimo ubistva, doveli su do zapljene droga i oružja i spriječen je veliki broj zločina", naveo je Šajvers.

Australijski premijer Skot Morison na konferenciji za novinare govori o "operaciji Ajronsajd", međunarodnoj akciji protiv organizovanog kriminala, 8. juna 2021. u Sidneju.
Australijski premijer Skot Morison na konferenciji za novinare govori o "operaciji Ajronsajd", međunarodnoj akciji protiv organizovanog kriminala, 8. juna 2021. u Sidneju.

Prethodno su zvaničnici u Australiji i Novom Zelandu saopštili da je zadat veliki udarac organizovanom kriminalu nakon što su stotine kriminalaca obmanute da koriste aplikaciju za razmjenu poruka.

U Australiji je uhapšeno više od 200 ljudi.

U zajedničkoj trogodišnjoj akciji nazvanoj "operacija Ironside" koju su sproveli federalna policija Australije i američki Federalni istražni biro, agenti su otkrili veliki broj informacija dok su pratili sajt o globalnoj ilegalnoj trgovini narkoticima širom Azije, Južne Amerike, Bliskog istoka i Australije, kao i 20 zavjera za ubistvo.

Australijski zvaničnici objavili su u Sidneju da je 224 ljudi uhapšeno dan ranije, na osnovu ukupno 526 optužnica. Više od 4.000 australijskih federalnih, državnih i lokalnih policajaca je takođe zaplijenilo četiri metričke tone droga, više od 100 komada oružja i skoro 35 miliona dolara u gotovini tokom racija širom zemlje.

Premijer Skot Morison izjavio je da je operacija zadatala "težak udarac" koji će "odzvanjati širom svijeta organizovanog kriminala."

“Ovo je značajan trenutak u istoriji australijske policije", rekao je Morison.

U susjednom Novom Zelandu, u utorak je uhapšeno 35 osoba.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG