Linkovi

Sud BiH potvrdio prvu optužnicu koja sadrži dokaze iz aplikacija SKY i ANOM


Sudnica Suda BiH (Fotografija preuzeta sa stranice Suda BiH)
Sudnica Suda BiH (Fotografija preuzeta sa stranice Suda BiH)

Sud Bosne I Hercegovine potvrdio je prvu optužnicu u kojoj su korišteni dokazi iz SKY i ANOM aplikacija, potvrđeno je 16. decembra iz Tužilaštva BiH.

Optuženi su Dalibor Railić, Aleksandar Miljatović, Igor Repajić, Haris Gredelj, Mirjana Vujović, Željko Simić, Aleksandar Ivković i Gordan Gvozden.

U optužnici se navodi da je Dalibor Railić tokom 2020. do marta 2022. godine na području BiH organizovao grupu ljudi kojoj su kao pripadnici pristupili ostali optuženi, s ciljem međusobnog povezivanja i dogovaranja sa drugim organizovanim osobama.

"Da organizuju, pripremaju i vrše krivična djela propisana krivičnim zakonom BiH, entitetskim krivičnim zakonima i Krivičnim zakonom Brčko distrikta, sve radi sticanja protupravne imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom", navodi se u optužnici.

Imena ostalih osoba koje su učestvovale u organizovanoj grupi se ne navode.

U optužnici se dodaje i da su optuženi kupovali, prodavali, isporučivali Cannabis stativ L i Kokain koje su prebacivali preko granice između BiH i Crne Gore radi dalje prodaje u BIH i EU, koristeći aplikaciju SKY ECC koja je namijenjena za zaštićenu kriptokomunikaciju.

Optuženi i za ubistvo policajca u Prijedoru

Inače, protiv optuženih je 6. decembra podignuta optužnica i za ubistvo Radenka Bašića, načelnika kriminalističke policije Prijedor.

Optuženi Railić, Miljatović i Repajić terete se da su se udružili u grupu koji je organizovao Railić kako bi ubili načelnika krim-policije Prijedor, a da bi spriječili istrage za organizovani kriminal i krijumčarenje opojnih droga.

U okviru te grupe je optuženi Miljatović 21. marta 2022. godine ubio Bašića iz vatrenog oružja, na javnom mjestu u ranim jutarnjim satima. Ubistvo je zbog surovosti izvršenja, kao i zbog toga što je ubijen policijski službenik, teško narušilo sigurnosnu situaciju u Prijedoru i cijeloj BiH.

Tokom protekle godine u BiH je uhapšeno više desetaka osoba koje su osumnjičene za trgovinu drogom, oružjem i ubistvima iz istraga o korištenju mobilnih uređaja SKY i ANOM.

Među njima su policijski službenici, osumnjičenici za trgovinu drogom, oružjem, prostitucijom. Neki od njih su koristili te uređaje, a poruke koje su razmjenjivali preko njih su dešifrirale strane policijske agencije.

Dostavile su ih Tužiteljstvu BiH koje je pokrenulo istrage u okviru kojih je policija uhapsila, pored ostalih, glavnog policijskog inspektora MUP-a Republike Srpske, službenika državne policije koji je štitio zgradu Predsjedništva BiH, te šefa regionalnog ureda Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

Evropska komisija je u svom posljednjem izvještaju o napretku BiH na putu prema EU u oktobru ove godine zatražila podizanje prvih optužnica koje se odnose na SKY i ANOM.

Šta je ANOM I SKY ECC?

ANOM je trebala biti "neprobojna" usluga koja je uključivala posebnu aplikaciju i mobilne uređaje. Zapravo su je napravili i distribuirali FBI i Australska savezna policija (AFP).

Prema zvaničnim podacima FBI-ja, u maju 2021. godine, takve uređaje je koristilo oko 11.800 osoba.

Prema podacima Europola prikupljeno je oko 27 miliona poruka koje su razmjenjivali kriminalci iz više od stotinu zemalja.

Dio poruka u ovim uređajima su dešifrirali američki FBI i Europol, te ih proslijedili lokalnim policijama.

Uređaj SKY ECC je imao više od 117.000 korisnika. Za razliku od ANOM-a, ovu kanadsku aplikaciju su početkom 2021. razotkrile belgijska, nizozemska i francuska policija.

Američke i evropske policijske agencije prikupile su oko milijardu poruka, od čega je polovina dešifrirana do aprila 2021.

Američki FBI, australski AFP i EUROPOL su dio dešifriranih poruke iz ANOM-a i SKY ECC-a proslijedile policijskim agencijama i tužiteljstvima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG