Linkovi

Njemačka firma uložit će 1,5 milijardi eura u izgradnju četiri vjetroelektrane u BiH


Vjetroelektrane u Austriji, May 2, 2019.
Vjetroelektrane u Austriji, May 2, 2019.

Njemačka firma pristala je izgraditi dvije vjetroelektrane u zapadnoj Bosni vrijedne 300 miliona eura, što je prvi dio projekta vrijednog 1,5 milijardi eura, priopćilo je u petak njemačko veleposlanstvo.

Ugovor o izgradnji farmi u mjestima Glamoč i Bosansko Grahovo u Federaciji BiH potpisali su ranije Ivan Vukadin, premijer Kantona 10 Federacije, i Andreas Chollet, menadžer razvoja njemačke firme wpd GmbH.

Ove dvije farme prvi su dio većeg projekta koji će uključivati izgradnju još dvije vjetroelektrane u obližnjem gradu Livnu - vjetroparka koji bi proizvodio 1000 megavata (MW) električne energije, navodi se u priopćenju.

Zapadnu Bosnu karakteriziraju visoke visoravni, što je čini pogodnom za proizvodnju energije iz vjetra.

Konzorcij kineskih firmi dogovorio je prošle godine izgradnju vjetroelektrane snage 84 megavata (MW) po cijeni od oko 100 miliona eura na tom području, u blizini grada Tomislavgrada, koja će biti najveća u BiH s godišnjom proizvodnjom od 236,6 gigavat sati električne energije.

BiH, koja proizvodi gotovo svu svoju energiju iz ugljena i hidroelektrana, ali ima za cilj povećati proizvodnju iz obnovljivih izvora energije, najveći je izvoznik električne energije na zapadnom Balkanu, s proizvodnjom energije koja čini 20% njezinog BDP-a.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG