Linkovi

Saradnja BiH i NATO ne ovisi o Rusiji, poruka iz Alijanse i Washingtona


NATO on the map 2021
NATO on the map 2021

Nakon što je Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini (BiH) u svom saopštenju od četvrtka (18. marta) navela kako će, ukoliko BiH krene u integracijski proces sa NATO „morati reagovati na taj neprijateljski korak“, iz sjedišta NATO- a za Radio Slobodna Evropa (RSE) je rečeno kako saradnja s NATO-om ne prejudicira bilo kakvo potencijalno članstvo u toj organizaciji za BiH.

U odgovoru kojeg potpisuje glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu se navodi kako svaka zemlja ima suvereno pravo da izabere svoje vlastite sigurnosne aranžmane. O tome hoće li zemlje odabrati saradnju s NATO kroz partnerstvo ili kao puna članica Alijanse, ovisi o svakom individualnom aplikantu i 30 saveznika.

Nijedna treća strana nema pravo da interveniše ili da stavi veto na taj proces.


Sve prijetnje u tom smislu su neprihvatljive. Vrijeme sfera uticaja je prošlo“, rečeno je iz NATO-a za RSE.

Navedeno je i kako NATO u potpunosti cijeni suverenitet zemlje i njenu nezavisnost, te pozdravljaju „kontinuirane doprinose BiH euroatlantskoj sigurnosti“.

Ambasada SAD u Sarajevu
Ambasada SAD u Sarajevu
"Saopštenje Ambasade Ruske Federacije još je jedan jasan kontrast između pomoći koju Bosni i Hercegovini nude NATO saveznici i naši EU partneri i onoga što nudi Rusija"

, navodi se u odgovoru Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni I Hercegovini za Radio Slobodna Evropa (RSE) 19. marta, na upit o saopštenju koje je Ambasada Rusije u BiH uputila 18. marta I u kojem se navodi kako će, ukoliko BiH krene u integracijski proces sa NATO-om, ‘morati reagovati na taj neprijateljski korak’.

Odnos NATO saveza sa BiH usmjeren je na reforme od kojih korist imaju svi građani i koje su komplementarne sa putem BiH ka EU. Proces Programa reformi kojeg vodi BiH prilika je za BiH da identificira sopstvene reformske prioritete i način na koji vidi pomoć Saveza u njihovom ostvarenju. NATO saveznici će nastaviti pomagati BiH kako bi napredovala prema svom cilju priključenja euroatlantskoj zajednici, kao i pružati podršku Oružanim snagama BiH kada reaguju u kriznim situacijama i pružaju pomoć u nekom drugom obliku”, navodi se iz Američke ambasade u BiH za RSE.

U odgovoru se dodaje kako se NATO, kao savez, ‘vodi konceptom kolektivne sigurnosti.

Sigurnost, stabilnost i prosperitet se najbolje postižu kroz svrsishodnu saradnju. Fokus NATO saveza u BiH je na jakom partnerstvu, a vrata za članstvo ostaju otvorena. Svaka buduća odluka o pozivu Bosni i Hercegovini da se priključi NATO savezu bila bi donesena na osnovu konsenzusa svih članica i konsenzusa unutar vlasti BiH. Pristup NATO saveza pokazuje njegovo potpuno uvažavanje činjenice da važan napredak u BiH zahtijeva konsenzus”, ističu iz Američke ambasade u BiH za RSE.

Saopštenje Ruske ambasade u BiH stiglo je nakon što je konstituisana Komisija BiH za saradnju sa NATO-om, a na osnovu odluke Vijeća ministara od 24. februara 2021.

Zadatak Komisije je da utvrđuje prioritete u realizaciji obaveza koje proizlaze iz učešća BiH u NATO programu Partnerstvo za mir i iz dokumenta Program Reformi BiH.

Mandat komisije je da organizuje i rukovodi izradom godišnjih dokumenata Programa reformi u okviru saradnje BiH i NATO-a, te da ih dostavlja Vijeću ministara na razmatranje i usvajanje.

Saopštenje Ambasade Ruske Federacije za RSE komentarisala je i Kancelarija visokog predstavnika u BiH (OHR).

Nećemo komentirati izjave ruske strane, ali bismo željeli skrenuti pažnju na jednoglasno usvojeni Zakon o odbrani u kome je članstvo u NATO-u navedeno kao cilj BiH. Što se tiče ostalog, pitanja treba uputiti Ministarstvu odbrane i NATO štabu Sarajevo ili pak Glavnom štabu NATO-a u Briselu“ navodi se u izjavi OHR-a za RSE.

Ambasada Sjedinjenih Američkih država u BiH pozdravila je uspostavu Komisije za saradnju s NATO-om kao i Program reformi koje je usvojilo Vijeće ministara BiH na sjednici 24. februara.

Na saopštenje Ambasade Rusije BiH reagovali su i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić istakavši da će BiH nesumnjivo nastaviti putem članstva u NATO savez.

Politički govor koji obiluje uvijenim prijetnjama sigurno nije prihvatljiv ni članicama NATO saveza, a ni nama u BiH", naveo je Komšić.

I ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković ukazuje na zabrinjavajuću promjenu zvanične politike ruskih vlasti prema BiH.

Dosad je zvanični stav Ruske Federacije bio da će poštovati samostalne odluke institucija BiH kada je u pitanju NATO put, a sada ruske vlasti pokazuju otvorenu namjeru da, protivno međunarodnom pravu, ograničavaju suverenitet BiH”, navela je Turković.

BiH učestvuje u Akcijskom planu za članstvo (MAP) i jedina je država u tom statusu, nakon što su u članstvo primljene Sjeverna Makedonija u martu 2020. godine i Crna Gora u junu 2017. godine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG