Linkovi

Američki ambasador: Fokus NATO-a u BiH je na jakom partnerstvu


Eric Nelson tokom obilježavanja Dana nezavisnosti SAD-a, Sarajevo, 2. juli 2019.
Eric Nelson tokom obilježavanja Dana nezavisnosti SAD-a, Sarajevo, 2. juli 2019.

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Eric Nelson rekao je da je fokus NATO-a u BiH na jakom partnerstvu te da vrata za članstvo ostaju otvorena.

Govoreći na konferenciji "Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u Bosni i Hercegovini" koja je 18. marta počela u Neumu u organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH i Rektorskog zbora Republike Hrvatske, Nelson je kazao da će se "svaka buduća odluka da se BiH pozove da se pridruži Savezu donijeti na osnovu konsenzusa među svim saveznicima i unutar bh. vlasti".

Dodao je da će NATO nastaviti pomagati BiH da napreduje na njenom reformskom evroatlantskom putu.

"Ali, BiH je ta koja će voditi taj proces. Proces u postojećem Programu reformi je prilika za BiH da identifikuje sopstvene reformske prioritete i način na koji vidi pomoć saveza u provedbi tih reformi. Putevi BiH ka NATO i EU su komplementarni – oba pomažu provedbu smislenih reformi koje će uticati na život svih bh. građana", rekao je.

NATO će nastaviti aktivno podržavati Oružane snage BiH, istakao je.

"Oružane snage BiH su prirodni partner Saveza. Poput NATO saveza, i OSBiH su okupile bivše suprotstavljene vojske radi stvaranja djelotvorne i ujedinjene institucije", naveo je američki ambasador, dodavši da je NATO ponosan na svoju ulogu u uspostavljanju i osiguranju mira u BiH u proteklih 25 godina.

"Korupcija je", smatra Nelson, "rak rana demokratije i Sjedinjene Države će podržati sve građane koji se bore kako bi se iskorijenila ova pošast".

"Nastojanja da se osnaži integritet Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i da se usvoje smisleni zakoni o sukobu interesa i javnim nabavkama nisu samo uslovi iz Mišljenja Evropske komisije koji se nalaze pred BiH – ona su zdravorazumska; to su ključne reforme kojima će započeti dugi proces vraćanja povjerenja javnosti u njene vlasti", rekao je.

Jasno je da je izborna reforma prioritet i da je moguća, dodao je.

"Sjedinjene Države podržavaju izmjene Izbornog zakona radi unapređenja integriteta izbornog procesa i rješavanja predmeta po presudama Ustavnog suda, uključujući i predmet Ljubić. Međutim, izmjene Izbornog zakona same po sebi nisu dovoljne", kazao je.

"Sjedinjene Države", dodao je, "podržavaju i postepenu, smislenu izbornu reformu koja mora uključivati i ograničenu ustavnu reformu radi provedbe različitih presuda Evropskog suda za ljudska prava, koje predugo čekaju na provedbu, uključujući i presudu u predmetu Sejdić-Finci".

Napredak na evroatlantskom putu će ojačati ekonomiju, riječi su Nelsona.

"Reforme, poput zakona o e-potpisu, državnog zakona o električnoj energiji i gasu, kao i druge reforme vezane za prijedlog MMF u sklopu Mehanizma za produženo finansiranje promovišu put ka EU i pomoći će u uspostavljanju jedinstvenog tržišta u BiH, što će privući strane ulagače, otvoriti nova radna mjesta i biti u korist potrošača", naveo je.

Nelson tvrdi da "građani BiH oduvijek zaslužuju odgovorne lidere, u 2021. godini, više nego ikada, da bi se vratilo povjerenje u institucije, iskoristile mogućnosti za poboljšanje životnog standarda i građani poveli na put u budućnost lišenu retrogradnih nastojanja da se izazivaju strahovi i podjele i učvrsti status quo".

"Jasno je koje su reforme neophodne. Jasno je koji su koraci neophodni kako bi BiH napredovala na svom evropskom putu. Jasno je koji su bh. kapaciteti i potencijal za ostvarivanje tih reformi. Jasna je podrška SAD i međunarodne zajednice", kazao je, između ostalog, na konferenciji u Neumu američki ambasador u BiH.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG