Linkovi

Izdvojeno

BiH danima bilježi najveću smrtnost od korona virusa u Evropi na milion stanovnika

Arhiv - Posebni respiratorni centar na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Sa niskim procentom vakcinisanih stanovnika, BiH posljednjih nekoliko dana bilježi najveću smrtnost na milion stanovnika u Evropi, dok je prema statistikama na drugom mjestu u svijetu.

Prema podacima web stranice worldometers.info, BiH ima 3.180 smrtnih slučajeva na milion stanovnika u Evropi. Prate je Mađarska, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Bugarska.

BiH prva u Evropi po smrtnosti od korona virusa na milion stanovnika. (Izvor: worldometers.info)
BiH prva u Evropi po smrtnosti od korona virusa na milion stanovnika. (Izvor: worldometers.info)

Na svjetskom nivou BiH zauzima drugo mjesto, iza Peru-a, koji bilježi 5.938 smrtnih slučajeva na milion stanovnika.

BiH druga u svijetu po smrtnosti od korona virusa na milion stanovnika. (Izvor: worldometers.info)
BiH druga u svijetu po smrtnosti od korona virusa na milion stanovnika. (Izvor: worldometers.info)

Tokom posljednjih sedam dana u BiH je potvrđeno novih 5.178 slučaja zaraze, dok je u istom periodu zabilježeno 218 smrtna ishoda.

Samo tokom 22. septembra BiH je sa 1.255 novih slučajeva udvostručila broj zaraženih u odnosu na dan ranije kada je potvrđeno 526 novih oboljelih.

Prema podacima iz Univerzitetskog Kliničkog centra Banja Luka (UKCBL) trenutno je hospitalizovano 312 pacijenata, od čega je 37 na jedinici intezivne njege.

„Sva lica koja leže imaju srednje tešku i tešku kliničku sliku, a dnevno kroz urgentni centar se pregleda oko 100 pacijenata i njih 20 do 30 zahtijeva hopsitalizaciju”, rekla je za BHT Gabrijela Malašević, doktorica na UKCBL.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 139 pacijenata, a u Općoj bolnici Prim. dr. Abdulah Nakaš 77. Na respiratoru je 11 pacijenata, 13 koristi neinvazivnu ventilaciju, dok ih je devet na kiseoničkoj potpori disanju iznad 15 litara u minuti.

Epidemiologinja dr. Kristina Bevanda, direktorica Doma zdravlja u Mostaru, ocijenila je kako BiH ima najveću stopu smrtnosti od Covida kao posljedicu lošeg stanja u državi i zdravstvu.

Prema njenim navodima u BiH uglavnom prevladava stari, a ne delta soj koronavirusa.

„Pacijenti kod nas imaju dosta slične kliničke slike kao što su bile u proteklim valovima, tako da s oprezom mislim da nije predominantan delta soj na našem području, ali ima ga”, rekla je dr. Bevanda, prenosi agencija Hina.

Porast broja oboljelih, međutim, za sada neće uticati na uvođenje rigoroznijih mjera u državi. Nadležni upozoravaju da je vakcinacija najbolja zaštita od težih oblika oboljenja.

„Bitno je da među vakcinisanima u bolnicama nema onih koji su teško oboljeli, tako da je to srednje teška klinička slika. Ta lica se znatno brže otpuštaju sa liječenja i njihov oporavak traje kraće nego što je to bilo u prethodnom periodu”, rekao je u obraćanjima novinarima, Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a.

Šef epidemiološkog odjela Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Sanjin Musa za N1 je, takođe, istakao da je „vakcinacija jedini alat protiv ove bolesti koji u ovom trenutku imamo”.

On je rekao da u prilog tome govori podatak da 88 posto hospitaliziranih u pacijenata u FBiH nije vakcinisano.

Mnoge evropske zemlje, koje imaju visok stepen vakcinisanog stanovništa, razmišljaju u postepenom ublažavanju mjera koje su na snazi. BiH sa najvećom smrtnosti u Evropi na milion stanovnika za sada ima tek 13 posto stanovnika koji su potpuno vakcinisani. BiH se nalazi na dnu liste po broju vakcinisanih u Evropi.

See all News Updates of the Day

Istraživanje: Članovi Ujedinjene Srpske grade i finansiraju novu prijedorsku desnicu

Ilustracija Birn BiH

Istraživanje otkriva dosad nepoznate uloge funkcionera stranke Ujedinjena Srpska u Prijedoru u osnivanju i finansiranju organizacije sa desničarskim stavovima koja želi ograničiti obilježavanje Dana bijelih traka u Prijedoru, koja veliča ratne zločince i podržava rusku invaziju te dijeli adresu.

Najmanje pet članova Ujedinjene Srpske iz Prijedora osnivači su i članovi Omladinske organizacije “Princip”, a jedan od članova ove stranke učestvuje u događajima neformalne organizacije “Samopoštovanje”, pokazuje istraživanje Balkanske istraživačke mreže (BIRN).

Na adresi na kojoj je zvanično registrovan “Princip”, u Prijedoru se nalazi lokalni ogranak Ujedinjene Srpske, a funkcioner stranke zaslužan je za finansiranje rada organizacije iz gradskog budžeta. U posljednjih godinu dana “Samopoštovanje” i “Princip” bili su glasni u borbi za sprečavanje obilježavanja Dana bijelih traka, veličanju ratnih zločinaca i podržavanju ruske invazije na Ukrajinu.

Članovi “Samopoštovanja” marširali su u januaru ove godine gradom zajedno s lokalnim navijačkim grupama, a objave s događaja na društvenim mrežama su dijelili i pojedini članovi “Principa”. Ranije istraživanje BIRN-a otkrilo je kako su navijači u Prijedoru na utakmicama isticali neonacističke pozdrave.

Novo istraživanje sada pokazuje napore članova Ujedinjene Srpske da se u Prijedoru uspostave dvije nove organizacije s desničarskom orijentacijom. Njihovi članovi čine se slobodnijim u targetiranju članova manjinske povratničke zajednice i antifašista.

Jedan od prvih koji su to osjetili bio je imam Čaršijske džamije u Prijedoru, efendija Omer Redžić. On je u noći između 8. i 9. januara 2022. godine snimio grupu ljudi koji, dok marširaju gradom i dok prolaze pored džamije, uzvikuju: “Generale, nek’ je tvojoj majci hvala.” Ovaj slogan se nalazi uz brojne murale Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske osuđenom na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina počinjenih u BiH. Redžićeva objava izazvala je brojne reakcije, a zbog toga je postao i tema u objavama grupe “Samopoštovanje”, koji su mu zamjerili to što je bakljadu u Prijedoru nazvao fašističkom.

“Poruka meni 8. januara nije bila samo poruka meni, nego poruka Čaršijskoj džamiji, odnosno etničkoj i konfesionalnoj grupi koja ovu džamiju doživljava kao svoj vjerski i nacionalni objekat kulture”, kaže Redžić za BIRN i dodaje kako insistira na promovisanju pozitivnih vrijednosti.

“Isto tako moram insistirati na tome da suzbijam negativne vrijednosti”, kaže on.

Members of "Samopoštovanje" at the Republika Srpska Day celebration in Prijedor, January 8, 2022. Photo: Facebook, screenshot
Members of "Samopoštovanje" at the Republika Srpska Day celebration in Prijedor, January 8, 2022. Photo: Facebook, screenshot

U januaru ove godine, u Prijedoru je skupina mladih, uz vatromet i bakljadu, obilježila Dan Republike Srpske, praznik koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Navijači prijedorskog “Rudara”, ali i druge navijačke skupine, pohvalili su se da su organizovali događaj, a članovi organizacije “Samopoštovanje” ponosili su se učešćem. Podršku su im na svojim Facebook profilima pružili predsjednik “Principa” Miloš Savić, kao i zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević, koji je objavio fotografiju snimljenu iz prostorija Gradske uprave.

Zastave Srbije i Republike Srpske, kao i ona s likom Ratka Mladića, na kojoj je ispisano “Heroj” te ona s natpisom “Nema predaje” ispisanim preko geografske karte Srbije koja uključuje Kosovo, vijorile su se te noći gradom.

Zbog načina djelovanja ove dvije organizacije, istraživačica Nejra Veljan, koja je posvećena istraživanju ekstremizma, “Princip” i “Samopoštovanje” svrstava u krajnje desničarske organizacije.

“Iz njihovih objava i aktivnosti možemo zaključiti da one spadaju u krajnje desničarske organizacije. Njihove aktivnosti ne samo da uključuju negiranje ratnih zločina i genocida već i veličanje zločinaca i pružanje pune podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu”, kaže Veljan.

Prijedorska desnica i Ujedinjena Srpska

Etiketiranje neistomišljenika samo je jedan način djelovanja grupe “Samopoštovanje”, čiji članovi aktivno sarađuju s “Principom”. Ranija analiza BIRN-a otkrila je kako su članovi ove dvije organizacije doprinijeli da se ove godine zabrani šetnja tokom obilježavanja Dana bijelih traka kojom se podsjeća na ubistva Bošnjaka u Prijedoru.

Novo istraživanje BIRN-a sada otkriva povezanost vladajuće političke partije Ujedinjena Srpska i zamjenika gradonačelnika Prijedora sa ovim dvjema grupama, kao i finansijsku podršku koju “Princip” uživa iz sredstava Grada Prijedora.

Magistar rudarstva, viši asistent Univerziteta u Banjoj Luci, na doktorskim studijama Univerziteta u Ljubljani i aktuelni zamjenik gradonačelnika Grada Prijedora, Žarko Kovačević podržava rad obje organizacije. Na nekoliko fotografija objavljenih na društvenim mrežama on se pojavljuje sa članovima ovih organizacija tokom njihovih različitih aktivnosti.

Kovačević je na funkciju zamjenika gradonačelnika došao iz redova Ujedinjene Srpske, političke partije među čijim članovima je najmanje pet osnivača “Principa”.

Miloš Savić, predsjednik “Principa”, ujedno je i predsjednik Aktiva mladih Ujedinjene Srpske u Prijedoru, a zajedno s njim u radu ove stranke učestvuju i potpredsjednik “Principa” Draško Topić, te Tanja Zec, Luka Drljača i Leon Marić, koji se u sudskom spisu ove organizacije navode kao članovi Upravnog odbora. U sudskom spisu, u koji je BIRN napravio uvid, svi oni su navedeni kao osnivači “Principa”.

Savić, Zec i Topić na proteklim su lokalnim izborima bili i kandidati Ujedinjene Srpske u Prijedoru, dok je Drljača za BIRN potvrdio da je član Ujedinjene Srpske, ali je odbio govoriti o svojim aktivnostima u udruženju.

Leon Marić, mladi bokser iz Prijedora, krajem marta ove godine na sastanku Aktiva mladih Ujedinjene Srpske, najavljujući svoju novu borbu u Njemačkoj, izjavio je da će “titulu posvetiti Ujedinjenoj Srpskoj”.

“‘Princip’ je, ustvari, neka fantomska organizacija, koja se samo pojavila u nekom momentu i njena formalnost u suštini nije na neki način ranije uticala na ovaj proces izgradnje te nove kulture sjećanja u Prijedoru”, kaže Branko Ćulibrk, prijedorski aktivista iz Centra za mlade “Kvart”.

Ćulibrk smatra kako su pojedine aktivnosti organizacije “Princip” zapravo “pokušaji sabotiranja Dana bijelih traka”. Ovaj dugogodišnji aktivista pomaže organizovanje Dana bijelih traka, zbog čega “Samopoštovanje” nerijetko njega i “Kvart” spominje u svojim objavama.

Osnivači “Principa” odbili su razgovorati. Miloš Savić je na poziv kazao da se Upravni odbor organizacije složio da ne daju izjave i da će se oglasiti zvaničnom objavom.

Na adresi Ulica Kralja Aleksandra 47 u Prijedoru – na kojoj je, prema sudskim dokumentima, registrovan “Princip” – nalaze se prostorije Gradskog odbora Ujedinjene Srpske. Novinari BIRN-a nisu na adresi uspjeli pronaći bilo kakve naznake da se tu nalaze prostorije “Principa”.

O organizaciji koja je 28. aprila 2021. godine upisana u jedinstveni registar udruženja građana pri Osnovnom sudu u Prijedoru, prvi put se značajnije u medijima pisalo nakon najava da u Prijedoru 31. maja ove godine, na Dan bijelih traka, žele proslaviti rođendane Viktora Orbana, predsjednika Republike Mađarske, i Željka Mitrovića, vlasnika televizije Pink, kao i obilježiti pet godina od inauguracije Aleksandra Vučića za predsjednika Srbije. BIRN je ranije pisao kako je najava ovih skupova uticala na odluku Policijske uprave Prijedor da organizatorima Dana bijelih traka zabrani održavanje tradicionalne mirne šetnje kroz grad.

Novinari BIRN-a nisu pronašli nikoga od članova “Principa” u najavljeno vrijeme na zakazanom mjestu okupljanja u Prijedoru. Tome je svjedočio i Fikret Bačić, predstavnik roditelja ubijene djece i jedan od organizatora Dana bijelih traka, kojeg je začudilo prisustvo velikog broja pripadnika policije, koja mu je potvrdila da postoji najava ovih događaja.

“Tad sam došao do zaključka i ‘skontao’ sam da je to ciljano, na bijele trake, samo da nam poremete odnose, i shvatio sam, i mi smo u organizacionom odboru shvatili, da je to najvjerovatnije jedan prvi korak da nam se to pokuša iduće godine zabraniti”, pojasnio je Bačić.

“Samopoštovanje” je u ranijim objavama na društvenim mrežama kao jedan od ciljeva postavilo zabranu obilježavanja Dana bijelih traka.

Za Redžića takvi pristupi procesima u društvu dodatno zagađuju samo društvo i međuljudske odnose.

“Potreba da ti praviš polarizaciju na taj način, da banaliziraš ‘Omarsku’ sa Željkom Mitrovićem, da banaliziraš ‘Tomašicu’ sa inauguracijom Aleksandra Vučića, zapravo govori da je tu jedna jaka koheziona veza između tih politika i ‘Tomašice’ i ‘Omarske’”, smatra Redžić.

Members of Samopoštovanje with Žarko Kovačević and Miloš Savić at the celebration of the Day of the Armed Forces of the RS. Photo: Facebook
Members of Samopoštovanje with Žarko Kovačević and Miloš Savić at the celebration of the Day of the Armed Forces of the RS. Photo: Facebook

Gradski novci za negiranje zločina

BIRN sada može potvrditi da je novac Grada Prijedora izdvajan za različite aktivnosti “Principa”. Najznačajnija podrška stigla im je u periodu kada je Žarko Kovačević obnašao funkciju gradonačelnika Prijedora, koji je ovu dužnost preuzeo u oktobru 2021. godine, nakon što je tadašnji gradonačelnik Dalibor Pavlović podnio ostavku. Na toj funkciji je ostao sve do sredine januara, kada je na vanrednim izborima u ovom gradu pobijedio Slobodan Javor, kandidat SNSD-a.

U periodu dok je obavljao funkciju gradonačelnika, Kovačević je “Principu” odobrio isplatu 9.000 maraka za finansiranje projekata sa više neformalnih grupa građana. Iz Gradske uprave Prijedor je za BIRN potvrđeno da je isplata napravljena na osnovu zaključka gradonačelnika, koji je potpisao Kovačević.

Tokom sjednice Skupštine Grada Prijedora krajem juna, lokalni odbornik SNSD-a Saša Bursać je kazao da namjena sredstava za “Princip” nije jasna tvrdeći da ova organizacija “radi neke stvari koje nisu u skladu sa odredbama i principima po kojima je do sada radila Skupština grada”.

Odgovarajući na njegov upit, Kovačević je rekao da je isplata “čista kao suza” i da postoji jasna namjena za šta će ta sredstva biti iskorištena, a ukoliko ne bude izvršena namjenska potrošnja, da će sredstva biti vraćena u budžet Grada. U odgovoru na upit BIRN-a iz Odjeljenja za finansije su kazali da im do danas nije poznato da li je Stručnoj službi gradonačelnika dostavljen finansijski izvještaj o utrošku sredstava, ali su potvrdili i da novac nije vraćen na račun Grada.

Ćulibrk kaže kako način finansiranja “Principa” nije uobičajen niti smatra da opravdava strateške ciljeve uprave.

“I ono što je zaista problematično jeste da su ta sredstva isplaćena mimo bilo kog konkursa i bilo koje javne procedure, što dosad nije bila praksa, bar kroz uvid koji mi imamo, a vezan je za finansiranje različitih organizacija u Prijedoru”, kaže on.

U maju je organizacija za finansiranje dijela troškova nastalih povodom obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske dobila dodatnih 600 maraka zaključkom novog gradonačelnika Slobodana Javora.

“Princip” je obilježavanje organizirao zajedno sa članovima “Samopoštovanja”, zbog čega se gradonačelnik Javor lično zahvalio ovim grupama na svom Facebook profilu. Na fotografijama sa svečane akademije povodom 30. godišnjice osnivanja VRS-a Žarko Kovačević se može vidjeti u druženju sa članovima ove dvije organizacije.

The premises of the United Srpska, in Prijedor, where the premises of "Princip" are also registered. Photo: Birn BiH
The premises of the United Srpska, in Prijedor, where the premises of "Princip" are also registered. Photo: Birn BiH

Podršku ovim organizacijama povodom Dana Vojske Republike Srpske pružili su i članovi prijedorskog ogranka srbijanske bajkerske grupe “MC Srbi”, koja kao svoj znak koristi mrtvačku glavu kakvu su tokom Drugog svjetskog rata nosile nacističke SS divizije.

Kovačević je odbio zvanično govoriti za BIRN.

Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske, kaže da je članovima stranke zabranjeno da budu u rukovodstvu drugih organizacija.

“Upoznat sam da su dobri sa Žarkom Kovačevićem i da su, kako bih rekao, desnog političkog spektra. Ali osnivači te organizacije, ni u njenom upravljačkom, nisu članovi Ujedinjene Srpske, jer sam ja to zabranio. Ali da imaju pravo da se druže ili da jedni drugima guraju saopštenja, to ne zabranjujem. Ali nisu osnivači i nisu u rukovodstvu”, kaže Stevandić.

On ne negira povezanost Kovačevića i “Principa”.

“Svi mi mislimo da je ovaj Dan bijelih traka u Prijedoru izmišljen i to je sve na svoja leđa prihvatio Žarko Kovačević, a onda ga podržala ta organizacija ‘Princip(i)’. I to da kažemo – nesretan sticaj okolnosti da nas uslikaju kao neku vrstu, da kažemo, desnice”, govori Stevandić.

Činjenica da su nesrbi u Prijedoru 1992. godine morali nositi bijele trake navodi se u najmanje dvije haške presude za zločine počinjene u ovom gradu. Zbog toga negiranje sudski utvrđenih činjenica o bijelim trakama utiče na osjećaj nesigurnosti kod Bošnjaka, smatra Bačić. Murali širom Prijedora kojima se veličaju osuđeni za ratne zločine dovode u pitanje sigurnost povratnika, dodaje on.

“Po Prijedoru imate na dosta mjesta napisanih murala. Jedan dio građana i vlasti pokušavaju to da spriječe, međutim ovi drugi jedan unište, sklone, pojavi se pet novih”, dodaje Bačić.

Members of "Samopoštovanje" with the banner "Good defeats evil", Photo: Facebook
Members of "Samopoštovanje" with the banner "Good defeats evil", Photo: Facebook

Samopoštovanje” između politike i neformalnosti

Grad Prijedor uključio je organizacije koje žele spriječiti obilježavanje zločina nad Bošnjacima i Hrvatima u svoje zvanične događaje. U obilježavanju “30 godina odbrane i 80 godina oslobađanja grada Prijedora” aktivno su učestvovali i članovi neformalne grupe “Samopoštovanje”. U razgovoru vođenom tokom ovog događaja, Boris Radaković, historičar i jedan od najistaknutijih članova organizacije, novinarima BIRN-a je objasnio kako su se našli u zvaničnom programu Grada Prijedora.

“Mi kao neformalna grupa smo odradili dvije akcije, koje su prepoznate od strane Gradske uprave i ušle su u dio manifestacije obilježavanja Dana odbrane Grada Prijedora”, kaže on.

On je tokom razgovora ponovio stavove “Samopoštovanja” u kojim koncentracione logore na području Prijedora nazivaju sabirnim centrima, uz obavezno negiranje postojanja bijelih traka. Smatraju i da su nesporno postojali namjerni zločini, tokom kojih su stradali civili, ali pojašnjavaju da je riječ o pojedincima ili grupama, te negiraju broj stradalih civila iz Prijedora utvrđen u presudama i popisima udruženja.

Radaković kaže da grupa želi stvoriti preduslove poput stvaranja kritične mase i pravljenja medijskog pritiska da se na obilježavanje Dana bijelih traka “gleda samo kroz činjenice”.

“A činjenice nam govore da bijelih traka nije bilo i mi smatramo da se ta manifestacija koristi u političke svrhe i slobodno možemo reći da je antisrpska”, kaže on.

Sredinom augusta “Samopoštovanje” je objavilo film “Razbijanje mita o ‘bijelim trakama’ u Prijedoru 1992.”. U njemu iznose navodne dokaze da bijele trake nisu postojale, kao i izjave sagovornika koji negiraju da su nesrbi bili primorani nositi bijele trake.

Dvije desničarske grupe nisu jedina slika mladih u Prijedoru, kaže Majda Halilović iz “Atlantske inicijative”, organizacije koja se bavi istraživanjima fenomena radikalizacije. Ali organizacije koje zastupaju stavove suprotne onim “Principa” i “Samopoštovanja” ne dobivaju podršku vlasti, dodaje ona.

“Ako vidimo da je grupa ‘Samopoštovanje’ organizirala predavanje u maju ove godine u Zavodu za izgradnju grada Prijedora, onda je jasno da za svoje djelovanje imaju odobrenje gradskih vlasti. Grupa ‘Princip’ okuplja mlade koji se intenzivno bave temama prošlosti, ali na način da svojim istupima vrijeđaju druge”, kaže Halilović i objašnjava da izostanak podrške i pažnje za drugačije organizacije koje promoviraju ljudska prava i toleranciju stvara privid da je narativ o nemogućem zajedničkom životu jedini koji postoji.

“Samopoštovanje” svoje stavove iznosi na društvenim mrežama češće od “Principa”, ali i kroz murale koje oslikavaju širom Prijedora. Jedan od članova ove organizacije – koji je, prema objavama na mrežama, među najaktivnijima – Dušan Popara također je član Ujedinjene Srpske.

On je i dugogodišnji saradnik Žarka Kovačevića, a njihova saradnja traje još od kada su obojica bili članovi prijedorske organizacije Srpske radikalne stranke “Dr. Vojislav Šešelj”, koja ime nosi po osuđenom ratnom zločincu. Iz ove stranke Popara i Kovačević su istupili tokom 2018. godine, pridruživši se Ujedinjenoj Srpskoj.

Članovi “Principa” i “Samopoštovanja”, nakon početka ruske agresije na Ukrajinu pružili su i podršku “bratskoj Rusiji”. Miloš Savić, predsjednik “Principa”, pružio je otvorenu podršku ruskoj invaziji, objavljujući sadržaje u kojima se govori o podršci, ali i druge proruske stavove.

Članovi “Samopoštovanja” 20. marta 2022. godine, s transparentom na kojem je na ruskom ispisano “Dobro pobjeđuje zlo”, uz prepoznatljivo slovo “Z” koje je simbol ruske invazije na Ukrajinu, posjetili su spomenik za 54 ruska vojnika koji su poginuli u Prvom svjetskom ratu.

Oni su naveli da ruski i srpski narod veže neraskidiva nit historijske i kulturološke povezanosti koju neki danas nastoje prekinuti. U objavi stoji da su zbog toga pružili simboličnu podršku Rusiji, za koju su naveli da se suočava sa do sada “najvećim izlivima rusofobije, nacizma i šovinizma od strane zapadnog svijeta i njihovih satelita”.

“Naš narod trpi ogromne pritiske zbog otvorene podrške Rusiji, ali to nas neće spriječiti da danas, kao i u prošlosti, budemo na pravoj strani istorije. Slava Rusiji. S nami Bog. Z”, stoji u objavi uz fotografije sa ove posjete.

Redžić vjeruje da su dvije organizacije negiranjem činjenica o zločinima dovele do pogoršanja atmosfere u Prijedoru. Zbog onoga što je prošao u januaru i onoga sa čim se suočavaju drugi povratnici, on kaže da sve više njih gubi želju da dolaze u Prijedor.

“Prijedor ne zaslužuje da ima takve organizacije ovdje. Prijedor ne zaslužuje da, pored svih tih svojih hipoteka, ima još jednu hipoteku remećenja osnovnih ljudskih vrijednosti, poput ‘Principa’ i ‘Samopoštovanja’”, kaže Redžić.

Preživjela žrtva zločina u Prijedoru Fikret Bačić kaže kako se povratnici osjećaju nemoćnim pred radom ove dvije organizacije.

“Kada osjetite nešto što je bilo prije 30 godina da nam se opet to vraća, da nas opet to na isti način provocira, trebale bi povesti više računa gradske vlasti, koje treba to da spriječe. Jednostavno treba sankcionisati te postupke, a ne prelaziti preko njih”, dodaje Bačić.

SAD: Cyber napadi mogu biti izjednačeni sa oružanim

SAD: Cyber napadi mogu biti izjednačeni sa oružanim
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00

Anne Neuberger, zamjenica savjetnika za nacionalnu sigurnost, zadužena za kibernetsku tehnologiju, u intervjuu za Glas Amerike govori o mogućnosti pojačanih cyber napada protiv Ukrajine, nedavnim iranskim napadima na Albaniju, te o stavovima administracije predsjednika Bidena o NATO sigurnosti.

Eskaliraju protesti u Iranu

Eskaliraju protesti u Iranu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

Više od nedjelju dana u cijelom Iranu traju prosvjedi , nakon smrti 22 godišnje Mahse Amini. Tzv. policija za moral je uhapsila Amini jer, kako je rečeno, nije bila kako treba pokrivena, medjutim tri dana nakon što je zatvorena, 22 godišnja djevojka je umrla.

Sjedinjene Države sankcionisale tužiteljicu Dianu Kajmaković 

Diana Kajmaković (Foto: CIN)

Vlasti Sjedinjenih Država su u ponedjeljak objavile da su sankcionisale državnu tužiteljicu Dianu Kajmaković zbog korupcije.

Ured za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija SAD-a na listu sankcionisanih osoba stavio je Kajmaković zbog, kako se navodi, učešća u korupciji ili podrivanju demokratskih procesa ili institucija na Zapadnom Balkanu.

"Diana Kajmaković kontinuirano podriva demokratiju i vladavinu zakona u Bosni i Hercegovini", izjavio je Brian E. Nelson, podsekretar za borbu protiv terorizma i obavještajne finansijske poslove u Ministarstvu finansija SAD-a. "Današnje mjere još jednom potvrđuju posvećenost Sjedinjenih Država stabilnosti i prosperitetu BiH jer se odnose na osobu koja ima ključnu ulogu u omogućavanju korupcije u zemlji."

U obrazloženju stoji da je Kajmaković "drsko korumpirana državna tužiteljica BiH povezana sa kriminalnim organizacijama".


Dalje se kaže kako su u sklopu većeg suzbijanja organiziranog kriminala i trgovine narkoticima u BiH, istražioci analizirali privatne razgovore vođene putem šifriranih aplikacija za razmjenu poruka.

Kriminalci su u tim razgovorima pominjali tužiteljicu Kajmaković, navodi se.

"Kao podrška trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima, Kajmaković je pomagla u skrivanju dokaza, sprečavanju krivičnog gonjenja i na druge načine pomagala kriminalne aktivnosti u zamjenu za ličnu korist. Također je pokušala da blokira istragu o svojim očiglednim kriminalnim vezama", navodi se u obrazloženju odluke kojom je sankcionisana Kajamović.

Ambasada SAD-a u BiH je objavila da je Kajmaković "pravi primjer zašto je na najnižoj razini povjerenje građana u sposobnost bh. pravosudnog sistema da se uhvati u koštac s endemskom korupcijom".


Kajmaković funkciju tužiteljice u Tužilaštvu BiH obavlja od 2008. godine, radeći na slučajevima kriminala i korupcije.

Odlukom glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Kajmaković je ove godine suspendovana sa pozicije šefice Odjela za organizovani, privredni kriminal i korupciju.

Sankcije uključuju blokadu imovine u Sjedinjenim Državama. Također se državljanima SAD-a zabranuju transakcije koje uključuju imovinu osoba koje su pod sankcijama.

Ove godine, Sjedinjene Države su sankcionisale Gordanu Tadić, bivši glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH.

U izjavi za BIRN BiH, Milanko Kajganić, vršilac dužnosti glavnog državnog tužitelja Tužilaštva BiH, kaže kako postoji formiran predmet za sve sankcionisane osobe i da tužioci sarađuju sa američkim kolegama.

"Jedini komentar koji mogu dati a koji se tiče navedenih aktivnosti jeste činjenica da je u Tužilaštvu već formiran predmet koji se odnosi na provjere navoda o eventualnoj povezanosti kolegice Kajmaković s kriminalnim grupama", pojasnio je Kajganić.

Desničarka Giorgia Meloni pobjednica parlamentarnih izbora u Italiji

Giorgia Meloni u izbornom štabu u Rimu, 25. septembra 2022.

Liderka desničarske partije Braća Italije​​​​​​​ Giorgia Meloni mogla bi da bude prva desničarska premijerka Italije poslije Drugog svjetskog rata, pošto su konzervativci osvojili najviše glasova na prijevremenim parlamentarnim izborima u nedjelju.

Projekcije konačnih rezultata pokazuju da bi desničarski blok mogao da ima većinu u oba doma parlamenta.

"Ne smijemo zaboraviti da ovo nije kraj, već početak. Od sutra dokazujemo koliko vrijedimo", rekla je 45-godišnja Meloni svojim pristalicama.

Meloni i njena vlada suočiće se sa brojnim izazovima - od rastućih cijena energenata, rata u Ukrajini i usporenog ekonomskog rasta. Njena vlada vjerovatno neće biti formirana do kraja oktobra, do kada na čelu ostaje premijer u tehničkom mandatu Mario Draghi.

Potezi Giorgije Meloni pažljivo će se pratiti u evropskim prijestolnicama.

"Ono što je Italiji sada potrebno je stabilna vlada. I ovi rezultati pokazuju da možemo da je formiramo i nećemo propustiti tu priliku", kazao je Giovanni Donzelli, član stranke Braća Italije.

Giorgia Meloni svoju stranku profiliše kao britanske konzervativce i istovremeno prikriva njene fašističke korijene.

Giorgia Meloni na glasačkom mjestu u Rimu.
Giorgia Meloni na glasačkom mjestu u Rimu.

"Ako formiramo vladu, radićemo u ime svih Italijana, sa ciljem da ujedinimo ljude i da se fokusiramo na ono što nas spaja, a ne razdvaja. Vrijeme je da budemo odgovorni", rekla je Meloni poslije proglašenja rezultata.

Rezultati sa oko 97 posto obrađenih biračkih mesta pokazuju da su Braća Italije osvojila oko 26 posto glasova, 4 posto više nego na izborima 2018, i preuzela primat na desnom spektru od Lige Mattea Salvinija.

Liga je na ovim izborima osvojila 9 posto glasova, što je veliki pad u odnosu na 17 posto od prije četiri godine. Konzervativna partija Silvija Berlusconija osvojila je oko 8 posto glasova.

Tri konzervativne stranke, međutim, imaju različite stavove o nekim temama i pitanje je da li mogu da ih pomire u vladi.

Salvini, na primjer, preispituje zapadne sankcije Rusiji, i zajedno sa Berlusconijem je više puta iskazao divljenje prema Vladimiru Putinu. Meloni je, sa druge strane, najavila da će pratiti zapadnu politku prema Rusiji.

Matteo Salvini, Silvio Berlusconi i Gioriga Meloni na predizbornom mitingu u Rimu, septembar 2022.
Matteo Salvini, Silvio Berlusconi i Gioriga Meloni na predizbornom mitingu u Rimu, septembar 2022.

Drugačije gledaju i na to kako riješiti rastuću cijenu struje i predlažu smanjenje poreza ili reformu penzionog sistema - što Italija teško može da priušti.

Meloni će preuzeti vladu od Draghija, bivšeg šefa Evropske centralne banke, koji je Italiju vodio u sladu sa politikom EU i jačao veze sa Parizom i Berlinom.

Pobjedu Braće Italije prve su pozdravile opozicione desničarske stranke iz Španije i Francuske, kao i vladajući desničari u Poljskoj i Mađarskoj.

Rezultate, međutim, treba staviti u kontekst. Uprkos tome što su desničari pobijedili, izlaznost je bila historijski mala - 64 posto, dok je prije četiri godine glasalo 73 posto Italijana.

Desnica je iskoristila prednost italijanskog izbornog sistema koji favorizuje predizborne koalicije. Centrističke i stranke lijevog centra nisu uspjele da se dogovore, pa će dobiti i manje mjesta u parlamentu.

Demokratska partija osvojila je 19 posto glasova, pokret Pet zvjezdica je dobio 15 posto, a centristička Akcija 8 posto glasova.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG