Linkovi

Požar u migracionom centru 'Lipa' kraj Bihaća, nema povrijeđenih


U migrantskom kampu Lipa, tridesetak kilometara udaljenom od Bihaća, zapaljen je jedan od šatora, a svi migranti, kao i predstavnici Međunarodna organizacija za migracije (IOM) su izašli iz kampa.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u srijedu, 23. decembra, u osam sati, počela je sa povlačenjem osoblja i prestaje sa svim servisima koje je proteklih osam mjeseci pružala migrantima u kampu Lipa, tridesetak kilometara udaljenom od Bihaća, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa Nataša Omerović, upraviteljica kampa ‘Lipa’.

Kako je izjavila, to je u porteklih 15 dana bilo prolongirano, a u srijedu ujutro su podijelili još jedan obrok migrantima. Navela je da su svi ugovori za infrastrukturu u kampu otkazani, a oprema će biti konzervirana.

Šatorski kamp „Lipa“, otvoren je 21. aprila, a namijenjen je za smještaj muškaraca. U kampu su, prema podacima IOM-a trenutno smještena 1.359 migranata. Njima zamjenski smještaj nije obezbijeđen.

Ministarstvo sigurnosti BiH uputilo je Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona instrukciju da se migranti iz ‘Lipe’ privremeno smjeste u centar ‘Bira’ u Bihaću dok se 'Lipa' ne osposobi za boravak migranata. U Unsko-sanskom kantonu se protive ponovnom ulasku migranata u ‘Biru’.

IOM: Katastrofa za katastrofom

"Katastrofa za katastrofom u kampu Lipa u blizini Bihaća. Koliko znamo, grupa bivših stanovnika zapalila je tri šatora i kontejnere nakon što je većina migranata napustila kamp", objavio je prvi čovjek Međunarodne organizacije za migracije u BiH (IOM).

Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini (BiH) izražavaju zabrinutost zbog izostanka prihvatljivih rješenja za zimsko opremanje šatorskog privremenog prihvatnog centra 'Lipa', što negativno utječe na oko 1.200 osoba u pokretu.

"Sa još, najmanje, dodatnih 1.500 migranata, tražitelja azila i izbjeglica, uključujući žene i djecu, koji su već ostavljeni sami u šumskim kampovima, uglavnom u Unsko-sanskom kantonu, nedostatak hitnih rješenja dovodi ukupni procijenjeni broj ljudi kojima je humanitarna pomoć prijeko potrebna na 3.000", stoji u pisanoj izjavi UN u BiH.

Ujedinjene nacije u BiH podsjećaju da se ovakve situacije mogu izbjeći jer kapaciteti i financijska sredstva za rješenja postoje.

"Ono što je hitno potrebno su jasna i dogovorena rješenja kako bi se osiguralo bolje upravljanje situacijom sa izbjeglicama, migrantima i tražiteljima azila u BiH. Ujedinjene nacije ostaju predane podržavanju svih napora vlasti i lokalnih zajednica u ovom pogledu", saopćeno je iz UN u BiH.

U utorak je u Bihaću održana sjednica Operativne grupe za upravljanje migrantskom krizom na kojoj je ponovljen izričit stav da u Biru migranti ne mogu ući, a o svemu će se očitovati i poslanici Skupštine Unsko-sanskog kantona na vanrednoj sjednici zakazanoj za srijedu 23. decembra.

Ministarstvo sigurnosti BiH: Naše opcije iscrpljene

Na požar u kampu Lipa zvanično je reagovalo Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine koje vodi Selmo Cikotić, kadar SDA.

"Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine nakon jutrošnjih nemilih scena u privremenom prihvatnom centru “Lipa” i požara u kojeme je veći dio kampa uništen, u intenzivnoj je komunikaciji sa lokalnim i međunarodnim institucijama u traženju rješenja za novonastalu situaciju.

S obzirom da prve informacije govore da se radi o namjernoj paljevini, Ministarstvo sigurnosti BiH traži da se provede hitna istraga i utvrde tačni uzroci požara, kojim su dovedene u opasnost životi više od hiljadu osoba koje su tu boravile." stoji u saopštenju.

Dalje se navodi da rješenje problema treba tražiti na državnom nivou ali da za to ne postoji "politička volja".

"Također, zahtjev Ministarstva sigurnosti da se privremeno, dok se “Lipa” ne opremi sa kontejnerima i boljim uslovima za boravak, migranti smjeste u “Biru” je odbijen od strane lokalnih vlasti. Time su sve mogućnosti Ministarstva sigurnosti BiH da u veoma kratkom roku riješi ovu situaciju iscrpljene s obzirom da država BiH na raspolaže vlastitom imovinom kojom bi adekvatno mogla odgovoriti na ove humanitarne izazove, već se mora oslanjati na kapacitete i dobru volju nižih nivoa vlasti.

Ministarstvo sigurnosti BiH još jednom poziva institucije sa svih niovoa vlasti da preuzmu svoj dio odgovornosti i učestvuju u pronalaženju rješenja za ovu situaciju i prihate ravnomjeran raspored tereta migrantske krize na području cijele BiH.", stoji u saopštenju Ministarstva sigurnosti BiH.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG