Linkovi

Delegacija EU u BiH: Ugroženi životi 2.000 migranata koji spavaju vani


Migrants prepare a breakfast in a snow covered makeshift forest camp near Croatian border in Bihac, Bosnia and Herzegovina December 3, 2019. REUTERS/Dado Ruvic
Migrants prepare a breakfast in a snow covered makeshift forest camp near Croatian border in Bihac, Bosnia and Herzegovina December 3, 2019. REUTERS/Dado Ruvic

Delegacija Evropske Unije (EU) u Bosni i Hercegovini (BiH) pozvala je u srijedu (9. decembar) vlasti BiH da privremeno izmjeste izbjeglice i migrante trenutno smještene u objektu `Lipa` u prihvatni centar `Bira` u Bihaću (sjeverozapad BiH).

U saopštenju Delegacije EU navodi se da su vlasti Unsko sanskog kantona (USK) nezakonito ispraznile prihvatni centar 'Bira' koji finansira EU i koji je spreman za prihvat izbjeglica i migranata.

„Trenutni vremenski uslovi ozbiljno ugrožavaju živote preko dvije hiljade osoba koje spavaju vani u teškim uslovima i hiljadu i 300 osoba smještenih u privremenom objektu Lipa, koji je neprikladan za zimu, jer vlasti nisu osigurale neophodne uslove. Ovakvo stanje rizikuje da dodatno utiče na cjelokupnu bezbjednosnu situaciju, kao i na humanitarnu krizu, u vrijeme pandemije korona virusa”, navode u Delegaciji EU.

U Delegaciji Evropske Unije dodaju i da bi vlasti Bosne i Hercegovine trebale ispuniti svoje opredjeljenje da otvore dodatni prihvatni centar u Čiljugama kod Tuzle (sjeveroistok BiH) , kako bi obezbijedile sklonište svima onima kojima je potrebno u nadolazećoj zimi.

“Pozivamo vlasti da djeluju krajnje hitno kako bi se spasili životi. EU će i dalje biti uz sve građane i podržavati vlasti Bosne i Hercegovine u suočavanju s izazovnom situacijom”, stoji u saopštenju Delegacije EU.

Ističe se i kako je Evropska Unija pružila značajnu finansijsku i tehničku podršku Bosni i Hercegovini za bolje upravljanje migracijama i azilom, te za pomoć građanima u suočavanju s ovom izazovnom situacijom.

Prema procjenama Danskog vijeća za izbjeglice, koje sa IOM-om radi na zbrinjavanju i pružanju pomoći migrantima i izbjeglicama, tri hiljade ljudi je van zvaničnog smještaja, uglavnom u USK.

Kamp Bira u gradskom području Bihaća zatvoren je krajem septembra na inicijativu lokalnih vlasti.

Uprkos osudama iz Evropske Unije (EU) i međunarodnih organizacija, vlasti USK su odbijale zahtjeve za ponovnim otvaranjem Bire ili drugih prihvatnih centara za migrante u gradskom području.

Prema izvještaju ministra bezbjednosti BiH Selme Cikotića u Bosnu i Hercegovinu je u ovoj godini ušlo 11 hiljada migranata. Oko 6 hiljada njih je smješteno u prihvatne centre, dok za 3 hiljade još uvijek nije obezbijeđen smještaj.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG