Linkovi

Očekuje se da Evropska komisija preporuči otvaranje pristupnih pregovora sa BiH


Radnici stavljaju zastavu EU na zgradu u glavnoj ulici u Sarajevu, Bosna, petak, 16. decembra 2022.
Radnici stavljaju zastavu EU na zgradu u glavnoj ulici u Sarajevu, Bosna, petak, 16. decembra 2022.

Evropska komisija (EK) će najvjerovatnije preporučiti otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) iz više diplomatskih izvora u Briselu.

Ocjena izvještaja koji bi trebao biti objelodanjen 12. marta je potvrđena na sastanku šefova kabineta svih komesara u EK koji su zasijedali u ponedeljak 11. marta.

Međutim formulaciju treba da potvrdi kolegijum Evropske komisije, odnosno sami komesari uključujući i predsjednicu ove institucije Ursulu von der Leyen, na sastanku koji će 12. marta biti održan u Strazburu.

Izveštaj i ocjena EK su ključni za odluku na nivou šefova i država i vlada Evropske unije koji će oko mogućnosti otvaranja pristupnih pregovora između Brisela i Sarajeva raspravljati na samitu 21. i 22. marta.

Bosna i Hercegovina ima kandidatski status za punopravno članstvo u EU od decembra 2022. godine.

Na samitu u decembru 2023. je Savjet EU izrazio spremnost da otvori pristupne pregovore sa BiH te je pozvao Komisiju da tokom marta objavi izvještaj o stepenu ispunjavanja ključnih kriterija što će služiti za odluku lidera EU.

Diplomatski izvori RSE su podvukli da bi, između izvještaja i sastanka na nivou lidera, Bosna i Hercegovina trebala da učini još "neke sitne korake" kako bi odluka savjeta EU bila što pozitivnija.

XS
SM
MD
LG