Linkovi

BiH

Bosna i Hercegovina obilježava Dan državnosti


Zastava BiH
Zastava BiH

U Bosni i Hercegovini se 25. novembra obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH tokom Drugog svjetskog rata, 1943. godine u Mrkonjić Gradu.

Tada je, između ostalog, u rezoluciji izrečena poznata krilatica da BiH "nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska nego i srpska, i muslimanska i hrvatska".

U entitetu Federacija BiH je to neradni dan, a u entitetu Republika Srpska radni.

Povodom Dana državnosti, čestitke Predsjedništvu BiH uputio je ranije Joe Biden, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, koji je poručio da njegova zemlja ostaje čvrsto predana suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH.

Američki predsjednik je na početku pisma, koje je poslao članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisu Bećiroviću, naveo da pokušaji potkopavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, napad na državne institucije i pozivi na secesiju urušavaju stabilnost i budućnost zemlje.

"To također predstavlja prijetnju građanima i normalnim uslovima za život. Dok slavite praznik vaše države, pozivam vas da stavite svoje dužnosti ispred podjele i da okončate politiku nacionalizma", navodi Biden u pismu.

Bosna i Hercegovina nema jedinstven zakon o praznicima na državnom nivou.

Na snazi su dva entitetska zakona, te zakon o praznicima u Brčko distriktu BiH, kao posebnoj teritorijalnoj jedinici, koji se međusobno razlikuju.

Samo Nova godina i Međunarodni praznik rada (1. maj) se, po tri važeća zakona, praznuju u cijeloj zemlji.

Zakon o praznicima entiteta Republike Srpske, pored ostalog, ne prepoznaje Dan državnosti BiH i vlasti tog entiteta ga ne obilježavaju 25. novembra.

XS
SM
MD
LG