Linkovi

Američki predsjednik Joe Biden građanima BiH čestitao Dan državnosti


Predsjednik SAD Joe Biden
Predsjednik SAD Joe Biden

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden uputio je čestitku građanima Bosne i Hercegovine povodom Dana državnosti koji se obilježava 25. novembra.

On je poručio da Sjedinjenje Američke Države ostaju čvrsto predane suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine.

Američki predsjednik je na početku pisma, koje je poslao članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisu Bećiroviću, naveo da pokušaji potkopavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, napad na državne institucije i pozivi na secesiju urušavaju stabilnost i budućnost Bosne i Hercegovine.

"To također predstavlja prijetnju građanima i normalnim uslovima za život. Dok slavite praznik vaše države, pozivam vas da stavite svoje dužnosti ispred podjele i da okončate politiku nacionalizma" – navodi Biden u pismu.

Američki predsjednik je poručio da se vlast u Bosni i Hercegovini mora fokusirati na zajedničke ciljeve i vizije, te osigurati mirnu budućnost kakvu, kako je naveo u pismu, građani zaslužuju.

"U godini pred nama radujem se jačanju partnerstva između naše dvije nacije i prijateljstva među našim građanima, kako BiH bude napredovala ka boljoj budućnosti", dodao je američki predsjednik Joe Biden.

U Bosni i Hercegovini se 25. novembra obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH) tokom Drugog svjetskog rata, 1943. godine u Mrkonjić Gradu.

Tada je, između ostalog, u rezoluciji izrečena poznata krilatica da BiH "nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska nego i srpska, i muslimanska i hrvatska".

U entitetu Federacija BiH je to neradni dan, a u entitetu Republika Srpska radni.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG