Linkovi

Odjeci Bidenove pobjede


Bosnia -- Sarajevo City Hall lit up in honor of US president elected Joe Biden, November 8, 2020, Sarajevo
Bosnia -- Sarajevo City Hall lit up in honor of US president elected Joe Biden, November 8, 2020, Sarajevo

Sarajevska vijećnica u nedjelju navečer, 8. novembra, osvijetljena je u čast pobjede Joe Bidena, na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pobjeda Joe Bidena je za dobra za Bosnu i Hercegovinu zbog nastavka saradnje između dvije zemlje, a posebno jer mi želimo biti dio NATO pakta i Europske unije”, kazao je za Glas Amerike Rizvan Halilović koji je 8. novembra s nekolicinom građana Sarajeva proslavio pobjedu novoizabranog američkog predsjednika.

Defile automobila sa zastavama Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine prošao je u nedjelju navečer kroz ulice glavnog grada BiH pozdravivši Bidenovu pobjedu u Americi.

Mi vidimo Ameriku kao najjačeg i najsnažnijeg prijatelja. Bez Amerike ne bismo opstali kao država i narod koji je autohton na ovim prostorima”, rekao je Halilović.

Sarajevo: Slavlje zbog pobjede Joe Bidena
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Osim defilea automobila, u znak Bidenove pobjede, bojama američke zastave je osvijetljena sarajevska Vijećnica.

Dobru saradnju između naše zemlje i Amerike vidi i Ensar Eminović, učesnik defilea, koji je kazao kako se na ovaj način željela pokazati zahvalnost za sve što je Biden uradio za našu zemlju.

Dok smo mi ˙90-ih godina imali agresiju i rat, on je mnogo uradio za našu zemlju. Jasno i nedvosmisleno je nazivao stvari pravim imenom te se stavio na stranu istine i pravde. Ovo je poruka da građani Sarajeva i Bosne i Hercegovine ne zaboravljaju istinske prijatelje koji su bili uz nas u svim teškim trenucima”, poručio je Eminović.

Celebration of Joe Biden's victory in Sarajevo
Celebration of Joe Biden's victory in Sarajevo

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden više puta je boravio u našoj zemlji, posebno u vrijeme i nakon rata. Čestitke na njegovoj pobjedi stigle su s više adresa iz naše zemlje. Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić uputili su mu riječi čestitke podsjetivši na Bidenov prijašnji politički angažman po pitanju zapadnog Balkana i BiH.

Poštovani gospodine Biden, iskreno Vam čestitam pobjedu i izbor za 46. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država”, piše u čestitki, dodajući kako je “čvrsto uvjeren da će mnogo puta dokazano prijateljstvo Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine biti dodatno osnaženo i unaprijeđeno Vašim izborom”.

Istovremeno, mi Vas uvjeravamo da ćemo poduzimati sve što je u našoj moći da Bosna i Hercegovina, postane dio NATO-a, pri čemu vjerujemo da ćemo u tome procesu imati Vašu podršku. Poznavajući Vaš raniji posvećeni angažman i doprinos za vrijeme turbulentnih vremena kroz koje je regija zapadnog Balkana prolazila, sigurni smo da neće izostati Vaša podrška osiguravanju trajnog mira, stabilnosti i prosperiteta u ovom dijelu Europe. Primite još jednom naše iskrene čestitke”, stoji u Komšićevoj čestitki.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko uputio je također čestitke Bidenu te mu poželio uspjeh.

Novoizabrani predsjednik SAD Biden jako dobro i dugo poznaje situaciju na Balkanu. Ovo područje posjećivao je i u vrijeme predsjednika Tita, a u posjeti regiji bio je i kao potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država i bio aktivno uključen u napore šire međunarodne zajednice na pružanju podrške njenim evroatlantskim težnjama. Dolazio je u Sarajevo 1997. godine s predsjednikom Clintonom, a u BiH je dolazio i kao potpredsjednik 2009. godine”, naglasio je je Inzko.

Biden je u svom izbornom programu za američkog predsjednika dio plana posvetio i Bosni i Hercegovini. U tekstu pod nazivom "Vizija Joea Bidena o odnosu SAD-a s Bosnom i Hercegovinom", piše da je Biden dokazani prijatelj naše zemlje.

Od najmračnijih dana u toj zemlji i genocida do kontinuirane borbe za stabilnost i pravdu, Joe Biden razumije zašto je Bosna i Hercegovina važna za Ameriku i da je u američkom interesu osigurati da cijela BiH krene naprijed u NATO i Evropsku uniju”.

Nakon izbijanja rata u našoj zemlji, tadašnji senator Biden je tvrdio da SAD ne mogu stajati po strani dok se ubijaju nevini civili. Godine 2008. mu je odato priznanje o promicanju istine o događajima u Srebrenici 1995. godine.

Čestitku je poslala i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, koja je objavila na svom Tviter nalogu zajedničku fotografiju sa Bidenom. "Dragi Joe, sačuvali smo vjeru, sada je pred nama nova zora", napisala je Turković.

Nakon što su u subotu, 7. novembra, saopšteni preliminarni rezultati prema kojima je pobijedio, Joe Biden je poručio da će biti "predsjednik koji ujedinjuje, a ne dijeli".

"Vrijeme je da okončamo oštru retoriku, spustimo temperaturu, vidimo jedni druge, ponovo se slušamo... i da bismo napredovali, moramo prestati tretirati svoje protivnike kao neprijatelje. Oni nisu naši neprijatelji. Oni su Amerikanci", rekao je Biden u svom pobjedničkom govoru.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG